Најновије

Горан Весић у име Владе Србије са фирмом Џареда Кушнера потписао уговор о „ревитализацији“ Генералштаба

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић, данас је, у име Владе Србије, са компанијом "Афинити Глобал Девелопмент" потписао "Уговор о ревитализацији комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану (ССНО), који се налази на углу улица Кнеза Милоша и Немањине" у центру Београда, саопштило је Министарство.

„Влада Србије изабрала је за партнера у овом подухвату угледну америчку компанију, која ће инвестирати у ревитализацију комплекса бившег ССНО“, рекао је Весић.

Додао је да је, када су се у јавности појавиле информације да ће комплекс ССНО бити „ревитализован“, рекао да уговор у том тренутку није потписан и да ће јавност бити обавештена када се то буде догодило. Он је рекао да ће, све што се буде радило у оквиру „ревитализације комплекса“, бити учињено у складу са законима Србије и у сарадњи са Владом Србије и свим релевантним институцијама у земљи надлежним за урбанизам и заштиту културне баштине.

Подсетимо, компанија „Афинити Глобал Девелопмент“ је у власништву Џареда Кушнера, зета бившег председника Доналда Трампа. Кушнер је, како је писао недавно Њујорк тајмс, истакнута личност у америчкој политици, и да се устремио на Балкан са плановима за три пројекта у Албанији и Србији.

„Обновићемо објекат 25 година пошто је уништен у бомбардовању. За четврт века никоме није пало напамет, пре ове Владе, да комплекс обнови. Када овај простор буде реватилизован допринеће развоју Београда и Србије“ , оценио је Весић.

Влада Србија није, како је рекао, продала земљиште на којем су зграде бомбардоване 1999, већ је, како стоји у уговору, „земљиште изнајмила на 99 година“.

„Инвеститор је преузео обавезу да, уколико не заврши инвестицију у року који је одређен уговором, Републици Србији врати без надокнаде земљиште и оно што до тада буде изграђено. Земљиште остаје власништво Републике Србије“, рекао је Весић.

Навео је да инвеститор, према уговору, има обавезу да на истој парцели изгради Меморијални комплекс посвећен свим жртвама напада НАТО-а на СРЈ 1999. године, а који Србија, „нажалост, ни после четврт века нема“.

„Меморијални комплекс биће финансиран од стране инвеститора и налазиће се у власништву Републике Србије која ће одлучити о програмском садржају комплекса и управљаће њиме“, подвукао је Весић.

Изглед будућег Меморијалног комплекса биће одређен на међународном јавном архитектонском конкурсу.

Весић је захвалио првом потпредседнику Владе Србије Синиши Малом „на енергији и раду који је уложио у овај, као и остале пројекте који су покренули развој Београда“ и додао да је „поносан јер заједно реализују још једну инвестицију, важну за будућност Србије“.

Генерални директор „Афинити Глобал Девелопмент“ Ашер Абешепа рекао је да пројекат обухвата „јединствен аспект сарадње у којој ће српске архитекте и дизајнери бити позвани да пријаве своје идеје за Меморијални центар“.

„На овакав начин реконструкција не само да представља фузију српске и америчке иновативности, већ исказује и поштовање према домаћем уметничком изразу. Реконструкција не подразумева само изградњу зграда, већ и изградњу мостова међу културама, поштовање прошлости и стварање темеља за просперитетну будућност“, рекао је Абешепа.

ВРИ КОТАО КОД ЧАСОВОГ ЈАРА: У оперативном окружењу се налази већа украјинска јединица, град пред падом (ВИДЕО)

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА