Најновије

ПАЛЕСТИНЦИ ИСПАЉУЈУ РАКЕТЕ, ИЗРАЕЛ ДИЖЕ АВИОНЕ: Настављају се сукоби у Гази

Палестинске екстремистичке организације наставиле су да ракетирају јужни и централни Израел у зору после кратког затишја током ноћи и израелска војска је узвратила, убивши два Палестинца.

Израелски авион (Фото: Правда)

Тиме је број палестинских жртава од почетка ескалације сукоба у уторак ујутру повећан на 12, а рањено је око 50 људи.

Израелски медији јављају да је одбрамбени систем "Гвоздена купола" пресрео неколико ракета и није било одмах извештаја о могућим повредама и штети.

Сирене су се огласиле најпре на југу, а потом и северније у централном Израелу, а становници су чули јаке експлозије.

Десет Палестинаца погинуло у израелским ударима

Израелска војска је јутрос саопштила да је циљала групу екстремиста који су покушавали да испале ракете на Израел.

Ракетирање је настављено након шест сати предаха прошле ноћи, када ни једна ракета није испаљена и није било извештаја о израелским ваздушним ударима.

После јучерашњег израелског циљаног убиства командира палестинског Исламског џихада Бахаа Абу ел-Ате из Газе је на Израел испаљено преко 250 ракета, од којих је 90 одсто пресретнуто, а друге су пале на куће, пословне зграде и путеве причинивши штету али релативно мало повреда, саопштила је израелска војска.

У израелском нападу погинуо један од руководећих милитаната у Гази. Израел је одговорио осветничким ударима, углавном против јединица које испаљују ракете али и на логоре за обуку, подземни тунел за нападе на израелску територију те неколико подземних постројења за производњу оружја, складишта и осматрачнице.

Исламски џихад се зарекао да ће осветити убиство командира, кога је премијер Израела Бењамин Нетањаху означио "темпираном бомбом", тврдећи да је одговоран за недавне нападе на израелску територију и да је припремао нове и, како је касно синоћ речено, "прави одговор" тек следи.

Ни једна страна није помињала прекид ватре иако су египатски и званичници УН синоћ рекли да настоје да се постигне договор.

Данас су школе на југу и неким деловима централног Израела остале затворене.

Такође није дозвољено окупљање више од сто људи на затвореним локацијама у пограничном подручју, а у подручју Тел Авива то се односи на окупљања више од 300 људи. У појасу Газе такође нема наставе.

Између израелске војске и палестинских екстремиста током две протекле године неколико пута је избијало насиље и две стране су индиректно покушавале да успоставе дуготрајни прекид ватре.

Откако је исламски екстремистички Хамас 2007. године силом преузео контролу над појасом Газе, победивши снаге лојалне умереним Фатаху, ратовало се три пута. Трећи рат 2014. године трајао је 50 дана.

Хамас је већа организација од Исламског џихада и за сада се није укључио у сукоб и, како се чини, ни не жели нови циклус насиља с Израелом, нити израелска војска за сада напада циљеве Хамаса, наводи АП.

Ердоган отворено прети. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА