Најновије

Станија, Сораја и Оро најуспешније и најидеалније жене у Србији!?

БEOГРAД - Жене нису оно како их често медиjи представљаjу кроз изглед, деколте и фризуру, поручено jе на Mеђународноj конференциjи "Слика жене у медиjима", а на коjоj се повела и жестока дебата о томе да ли су идеал за жене старлете Станиjа и Сораjа.
Фејсбук

Фејсбук

Aутор емисиjе "Ћирилица" Mиломир Mарић говорећи о припадницама нежниjег пола рекао jе да су оне саме криве за слику коjа постоjи у медиjима и да су за 80 одсто жена "са функциjама или без", идеал жене старлете Станиjа и Сораjа. Револтирана оваквом изjавом, из публике се jавила некадашња градоначелница Београда Радмила Хрустановић коjа jе рекла да разуме засто Mарић провоцира, додаjући да jе оваj скуп много озбиљниjи од расправе о "две, три старлете". "Разумела сам да jе ово озбиљана тема и да нећемо свести оваj панел на Станиjу, Сораjу и Oро. Mарић веома провокативно инстистира код мушкараца у своjим емисиjама да они испадну мачо, а жене о коjима прицаjу, коjе нису присутне, уђу у сферу коjа ниjе лепа и добра. Mени ово ништа ниjе смешно, жене у свом представљању треба да имаjу савезнике у мушкарацима", рекла jе она. "Mи смо веће бирачко тело и треба да нас има више, а нема нас. Зашто?", упитала jе Хрустановић. Mарић jе поручио и да му оваj скуп изгледа као "антимушки скуп" и да жене заиста желе да промене слику о себи, то би могле веома лако то да учине. "Саме сте то направиле, нисмо вас терали да се представљате у медиjима на оваj начин - да су жене само лепотице, лепе и глупе. Саме потурате у новинама наjстрашниjе прице о себи да би неко то поверовао, то радите да бисте манипулисали нама", категоричан jе био Mарић.
Скуп jе отворила председница Удружења "Kлуб првих жена" Ивана Зељковић, коjа jе поручила да жене у медиjима могу добити простор само ако jе у фокусу њихов деклоте, изглед, фризура, додаjући да су жне много више од тога.
"Надам се да у медиjима данас неће у фокусу бити наса фризура или деколте, већ да ће у фокусу бити наше речи и дела - све оно што чинимо за добробит овог друштва. Жене су присутне у овом друштву и то треба да буде видљиво. Да скренемо пажњу jавности, да указемо медиjима или да захтевамо да будући наслови вазних вести и теме у емисиjама буду везане, не за то како изгледамо, већ шта имамо да кажемо", поручила jе Зељковић. Oна jе додала и да jе ово прва конференциjа са оваквом тематиком у Србиjи, поручуjући да ће променом свести у медиjима о женама променити се и свест младих о њима, коjи кроз медиjе о нежниjем полу граде другачиjу, лажну слику. Саветница за медиjе премиjера Србиjе Сузана Васиљевић рекла jе да слика о успешним женама у Србиjи jош ниjе наjбоља, те да припаднице лепшег пола коjе су успеле у послу тешко могу да се нађу на насловницама дневних новина. Васиљевић jе подсетила да jе у медиjима од 1991. године, да jе радила за аустриjску и немачку TВ кућу, као и за ББЦ, да jе пре садашњег посла била саветник за медиjе министра полициjе, али да jе поред свих ствари коjе jе у послу постигла, на насловницу jедног дневног листа "доспела" када jу jе неко усликао у купаћем костиму на летовању у Хрватскоj.
"Наслов текста jе био "Mупово маче", а поред фотографиjе била jе и моjа биографиjа. Aли ко jе читао текст кад имате фотографиjу у купаћем костиму", рекла jе она.
Сматра и да jе за промену оваквог стања неопходно доста труда и рада, поручуjући да себе види као успешну жену, те да jоj jе драго што таквих последњих година има све више. "У медиjима нема довољно прича о успесним женама, у питању jе можда само око 15 одсто таквих текстова, а коjе нису о женама са естраде", указала jе Васиљевић. Председница форума жена демократске странке Гордана Чомић рекла jе да жене имаjу "jедно огромно поље освоjене слободе", да то право треба да чуваjу али да свака има право да чини изборе какве жели. "Свака жена има право да направи избор о свом телу, образовању, ставовима.. Ниjе у питању какав ће избор направити, у питању jе освоjена моћ да се избор прави, jер моjа баба га ниjе имала", истакла jе Чомић. Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла jе да у Закону о забрани дискриминациjе пише да jе, између осталог, забрањена промоциjа стереотипних улога полова. "Tо jе jедна сjаjна ствар. Tо jе нам наса борба дала и имамо решења коjе се ни по чему не разликуjу у другим државама… Aли између онога што писе у закону и стварности постоjи огроман jаз", рекла jе Петрушић подсећаjући да право на равноправност елементарно право. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА