Најновије

Патријарх Кирил: На рачун СПЦ за поплаве ће бити уплаћено 27 милиона рубаља

МОСКВА - Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је патријарху српском Иринеју посланицу поводом указивања помоћи пострадалима од поплава, у којој је наведено да ће на специјални рачун Српске православне цркве бити уплаћено више од 27 милиона рубаља (око 580.000 евра) прибављених средстава.
Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (фото: bobruisk.hram.by)

Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (фото: bobruisk.hram.by)

Како је наведено на сајту СПЦ, патријарх Кирил је у посланици изложио шта је све Руска православна црква предузела ради указивања помоћи пострадалима од поплава у Србији изразивши своју солидарност са српским народом. ''Са жаљењем сам сазнао о невољама које је поднела ваша паства услед катастрофалних поплава. Након извештаја медија, добио сам и писма вашег Свјатејшества, испуњена болом и саосећањима за људе који су жртве стихије'', наводи се у посланици. Патријарх Кирил је нагласио да се без одлагања почело са прикупљањем средстава и различитих видова помоћи, као и да су Синодално одељење за црквено милосрђе и социјално служење Московске Патријаршије и Подворје РПЦ у Београду добили одговарајуће упутство. Како је наведено, од 19. до 21. маја, кад је поплава била досегла свој врхунац, они су доставили прву испоруку помоћи у хигијенским средствима, храни и одећи за Шабац, Свилајнац и Лајковац. Патријарх Кирил је истакао и да је у одговору на његов апел прикупљан прилог ради подршке пострадалих у Србији.
''Прибављена средства у висини од више од 27 милиона рубаља биће уплаћена на специјални рачун СПЦ'', рекао је патријарх Кирил додајући да помоћ представља израз солидарности са оним напорима које већ предузима СПЦ.
Он се захвалио Свјатејшеству СПЦ на топлим речима о Руској православној цркви израженим у писмима додајући да се заједно са једноверним српским народом моле за покој душа жртава поплава и опоравак пострадалих, као и за оне који су остали без крова. Указујући да њихова помоћ представља израз солидарности са напорима које већ предузимају СПЦ и грађани, он је навео да се ''сада пројавило свету да је Црква Светога Саве била и остала нада духовног опстанка српског народа''. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА