Најновије

БГ: Зашто самоубице најчешће бирају Бранков мост?

Одузимање сопственог живота, јесте чин на који се, на жалост, у Србији одлучује све више људи. Разлога је много, а неки од њих ће остати заувек неоткривени.
Бранков мост, ЈуТјуб скриншот

Бранков мост, ЈуТјуб скриншот

Самоубиство се може извршити на много различитих начина, а неки од суграђана се одлучују да живот окончају скачући са моста. Застрашујућа је статистика из 2013. године, када је у Београду покушало да изврши самоубиство чак 25 особа, скоком са београдских мостова. Од тог броја, 10 особа је изгубило живот, док су осталих петнаест преживели или одустали од своје намере, потврдили су из МУП-а Београда. И сами грађани често буду сведоци ових немилих догађаја. Путем телевизије, радија и различитих медија, могу чути извештавање репортера, док се особа спрема на чин самоубства. Неки од њих се често и нађу у средишту збивања, па и сами постају сведоци тешких трагедија. У овој, 2014. години, до данас је пријављено 8 покушаја самоубистава на овај начин, од којих су две особе изгубиле живот. Иако је број знатно мањи него у протеклој години, овај податак не мора бити толико оптимистичан, јер не постоји тачно утврђен период у којем се повећава број људи који желе да одузму себи живот.
Повезане теме на "Правди":Серија самоубистава терориста ОВК: 44 и наставља сеИрак: Бомбаш самоубица усмртио 15 људиПокушај самоубиства у Бољевцима: Пензионер (71) се разнео кашикаром
- Не може се тачно утврдити када и у којем временском периоду ће неко извршити суицид. Зима је људима обично депресивнија од лета, па се тада, по неким логичким предпоставкама очекује повећан број. Али то није увек нужно случај- наводи психолог Иван Драгутиновић. - Све зависи од емотивних, социјалних, менталних, психолошких и многих других фактора којима је појединац свакодневно окружен. Мало ко ће доћи на идеју самоубства преко ноћи. Човек подпадне под притисак и мисли да се налази у безизлазној ситуацији и да му је смрт једини излаз и решење - каже он. Дакле, од 2013. године до сада, у Београду је забележено укупно 33 покушаја самоубистава скоковима са београдских мостова. Од укупног броја, највећи проценат људи скочило је са Бранковог моста. Из МУП-а Београда, добили смо списак који показује колико је особа скочило са различитих мостова у престоници и извршило самоубиство.
Бранков мост- 6 особа;Панчевачки мост- 2 особе;Газела- једна особа;Надвожњак у Младеновцу- једна особа;
Што се тиче покушаја самоубистава, и ту је Бранков мост на првом месту. Највише покушаја самоубистава извршено је са Бранковог моста – 10, са Панчевачког моста – 9, са Газеле, Старог савског моста, Старог железничког моста и надвожњака у Угриновцима – по један, наводе из МУП-а. Они такође тврде да су разлози који доводе до покушаја самоубистава бројни и комплексни. Као најчешћи разлози које су наводили људе на покушај самоубиства на овај начин навођени су породични проблеми и нервно растројство. Иако су разлози бројни, свакако би требало обратити више пажње на људе око нас и указати им на помоћ, уколико приметимо да им је потребна. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА