Најновије

НАСА прихватила четири изума српског научника!

На овогодишњем конкурсу једног од водећих научно-технолошких часописа на свету „NASA Tech Briefs“ - „The Create the Future, Design Contest 2014“ прихваћена су четири пројекта чији је аутор Горан Роглић, научник из Новог Сада. Овај часопис бави се достигнућима НАСА, али и други компанија и научника.
Зграда НАСА-е, фото: space.com

Зграда НАСА-е, фото: space.com

Од око 8.000 пристиглих радова, 350 је у седам различитих категорија ушло у ужи избор за научно-техничко достигнуће 2014. године. Роглић је послао радове у четири категорије и сви су прихваћени, по чему је јединствен научник у Србији. Најмањи апарат за физикалну терапију на свету, уређај за праћење можданих таласа у реалном времену, модуларни анализатор спектра и доприноси спречавању климатских промена могли би у скорој будућности да окрену нашу свакодневицу. - Ово је већ само по себи огроман успех, у септембру ће друга комисија оцењивати радове и изабрати победника. Гледа се 50 одсто колико је нешто инвентивно, 25 одсто колико може да се реализује и 25 одсто колико је примењиво на тржишту. А најбоље је што ће то пратити техничко-научна јавност целог света - каже Роглић. Већина радова је на папиру, док су његови већ практични и могу да се користе. Најмањи апарат на свету за физикалну терапију, који ради на само четири алкалне батерије, може да обави 12 врста физикалне терапије, идеалан је за све, од космонаута до спортиста.
Прочитајте и ово:(ВИДЕО) Погледајте како из свемира изгледа тајфун који разара Јапан(ВИДЕО) Овај човек њуши све што иде у свемирАко је веровати научницима, свемир не постоји!
- Други апарат прати мождане таласе у реалном времену. До сада су апарати прво снимали мозак па тек онда радили анализе. Овако може одвојено да се снима лева и десна хемисфера мозга, или да се сазна када је мозак у алфа стању, медитацији. То решава проблеме с поремећајем сна и помаже да спортисти у меч увек улазе без треме, с максималном концентрацијом. Можете једноставно и да сазнате која вам музика највише прија - наставља научник. Поред модуларног анализатора спектра који електроничарима омогућава да посматрају сигнале у аудио-опсегу у фрекветном домену, Роглић је направио и апарат који запушава озонске рупе. Уређај се веже на метеоролошки балон, кад дође на одговарајућу висину, мери концентрацију озона, те кад утврди мањак, почне да производи озон помоћу генератора озона.

- Ово је некомерционални пројекат који је отворен и може свако да га конципира и реализује. Надам се да ће се велике фирме заинтересовати за то јер свима нам је циљ да спасимо планету. Што се тиче наше државе, за почетак научницима и свим малим привредницима може помоћи тако што ће им омогућити да преко ПаyПала приме новац из иностранства те ослободити царине све што је везано за науку - поручио је Роглић. Инжењер, доктор, конструктор

Горан Роглић је, иначе, дипломирани инжењер електронике и телекомуникација, магистар кардиологије, доктор спортске рехабилитације. Више од 25 година конструише апарате, тренира тај-чи и води кендо клуб „Ишин“.
Извор: 24сата.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА