Најновије

Пилот се осетио несигурно, па скренуо ка ратној зони?!

Пилот малезијског авиона "боинг 777" на лету МХ17 из Амстердама до Куала Лумпура саопштио је путем радио везе да се "осетио несигурно" у вези са маршрутом изнад Украјине.
Скренуо са путање на север (фото Јутјуб)

Скренуо са путање на север (фото Јутјуб)

Према процени експерата, он је тада направио трагичну одлуку и скренуо авион у смеру територије коју држе проруски сепаратисти на истоку те државе који су у летелици видели украјински војни транспортни авион. Доктор Игор Сутјагин, сарадник за Руске студије на британском институту РУСИ (Ројал Јунајтид Сервисис Институшн), казао је за "Дејли мејл" да верује да су побуњеници из трећег округа Тореза, града на истоку Украјине, оборили малезијски авион користећи ракетни систем "бук". Он је навео да је та информација процурила из извора који није желео да именује и који тврди да је пилот авиона самоиницијативно променио путању летелице. - Није уопште знао да ће побуњеници за његов авион помислити да је украјинска владина летелица која доноси нове залихе војсци - тврди Сутјагин. Његова теорија слаже се са подацима са сајта flightware.com који прати цивилни ваздухопловни саобраћај. Тај сајт наводи да је лет МХ17 одступио за око 200 километара северно од путање коју је „боинг 777“ малезијске авиокомпаније користио раније, тако да се авион нашао тачно изнад ратне зоне Доњецког региона. Руско Министарство одбране тврди да је маршрута авиона и место на које је пао потпадају под зону деловања две украјинске противаздушне одбране.
Прочитајте још: Дуринго: Бук може да обори циљ и на 12.000 метара
Твитераш Вангелис Кармирос написао је, позивајући се такође на мапу путање лета МХ17 са овог сајта, да су малезијски авион и украјински транспортни "иљушин 76" одавали на радару исти сигнал. - Два авиона су се приближила један другом. Они (побуњеници) покушали су да оборе авион који је носио обнову залиха за бригаду. Веровали су да пуцају на војни авион, али су грешком оборили цивилну летелицу - написао је Кармирос. Након трагедије, бројне авио-компаније су прогласиле Украјину зоном у коју неће летети, али се све до јуче рута преко Доњецког региона сматрала сигурном за цивилну авијацију. Прошле недеље Украјина је затворила ваздушни простор на истоку за цивилни саобраћај до висине 7.900 метара, али је МХ17 летео на 10.600 метара. Проруске снаге користе релативно једноставне ракете попут ракете земља-ваздух домета 3.500 метара за циљеве у ваздуху, због чега су очигледно авио-компаније и украјинска контрола цивилне авијације дозвољавале авионима на великим висинама летове изнад забрањене зоне. - "Малезија ерлајнс' је користио ову руту годинама и увек је била сигурна. Чак 15 од 16 азијско-пацифичких авио-компанија, а и неке из Европе лете том трасом - рекао је малезијски министар саобраћаја Лиов Тијонг Лаи на конференцији за штампу додавши да "није било инструкција у последњи час да се промени путања лета". Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА