Најновије

Ово су производи подложни опасној бактерији која је однела три живота у Македонији!

У Македонији су преминуле три особе које су се заразиле овом бактеријом, и то једно новорођенче и двојица одраслих мушкараца.
Листерија (Фото: Република.мк)

Листерија (Фото: Република.мк)

- Храна која је подложна расту листерије ће се појачано контролисати у наредном периоду, нарочито када су у питању сиреви, барене и ферментисане кобасице, производи од рибе, неке врсте поврћа... - каже начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство Тамара Бошковић. Она је додала да би произвођачи морали појачано да контролишу како сирове, тако и готове производе будући да се та врста бактерије може одржати у различитим условима. Такође је саветовала потрошачима да обрате пажњу, односно да не једу сирово или недовољно печено месо, већ искључиво термички обрађену храну, као и добро опране намирнице. - Листерија је врло проблематична бактерија, отпорна на већину антибиотика, која се развија се као запаљење плућа, а завршава упалом мозга, односно менингитисом - објашњава проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и директор Завода за јавно здравље Ниш, додајући да за њу не постоји вакцина. Бактерија у храни Ова бактерија је у Македонији прошле године изолована у три узорка хране. Бактерија се углавном преноси загађеном храном, термички необрађеним месом, лоше опраним воћем и поврћем, као и преко млека.
Прочитајте још:3 основна услова да доживите стотуНАУЧНО ПОТВРЂЕНО : Ракија је лековита
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА