Најновије

ОПРЕЗ: Аспирин ипак опасан за срце

Милиони одраслих који свакодневно узимају аспирин, како би спречили срчани удар, заправо себи повећавају ризик од инфаркта, показало је ново истраживање.
Једна од 100 особа са геном које узимају аспирин може имати проблеме са срцем, фото: Itv.com

Једна од 100 особа са геном које узимају аспирин може имати проблеме са срцем, фото: Itv.com

Готово четвртина одраслих (23 одсто) има ген који у комбинацији са аналгетиком, увећава шансе од срчаног удара, кажу научници. То значи да једна од 100 особа са геном које узимају овај лек, може имати проблеме са срцем, који би се иначе могли спречити. Иако су раније студије показале да аспирин повећава ризик од унутрашњег крварења, нова студија, коју су предводили научници Универзитета Харвард (САД), прва је која повезује опасности узимања овог лека са варијацијама у генима. Др Кетрин Хол, вођа студије, каже: "Треба да посматрамо људе као индивидуе, одређене констелације гена и све то узмемо у обзир. Ако истраживање буде потврђено у даљим испитивањима, логичан корак је да тестирамо сваког на одређене гене, пре него што им пропишемо аспирин". Раније студије бациле су сумњу на некада уобичајену процедуру прописивања аспирина за превенцију срчаног удара. Откриле су да неки људи од тог аналгетика немају користи, али и да те таблете не умањују ризик од смртног исхода услед можданог и срчаног удара. Ипак, смањивао је ризик од блажих облика срчаног удара за око 20 одсто.
Повезано:Вратите крвни притисак у нормалу за само 5 минута уз помоћ древне кинеске медицине!Шест највећих заблуда о престанку пушењаНАУЧНО ПОТВРЂЕНО : Ракија је лековита
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА