Најновије

Јукос добио спор: Русија ће морати да плати 50 милијарди долара

Бивши већински акционар нафтне компаније Јукос саопштио је данас да је судском пресудом добио 50 милијарди долара у спору против Русије.
Михаил Ходорковки је од Јукоса направио највећу нафтну компанију у власништву инвеститора, фото: Гардијан

Михаил Ходорковки је од Јукоса направио највећу нафтну компанију у власништву инвеститора, фото: Гардијан

У највећем арбитражном поступку до сада, суду у Лондону обратила се компанија ГМЛ, некадашња Група Менетап лтд, финансијска холдинг компанија која је била највећи акционар у Јукосу. Тај холдинг тражио је од Русије 103,5 милијарди долара компензације за експропријацију Јукоса. Бивши директор Михаил Ходорковски направио је од Јукоса највећу нафтну компанију у власништву инвеститора након распада СССР-а. Како је навео ГМЛ, Стални арбитражни суд је пресудио да је Руска Федерација отерала Јукос у банкрот и преузела његову имовину чинећи све што је потребно да то постигне.
Повезано:У случају нових санкција против Русије цена нафте ће пробити плафон
Директор ГМЛ Тим Озборн истакао је да пресуда представљавелики корак за акционаре компаније. "Већински акционари Јукоса остављени су без компензације за губитак њихових улагања када је Русија нелегално експроприсала Јукос", навео је Озборн, додајући да је то "кључни корак напред за акционаре који су се за ту одлуку борили десет година". Иначе, Ходорковски је провео десет година у затвору пошто је осуђен за утају пореза и превару. Помилован је и пуштен из затвора крајем прошле године. У међународним круговима процес против Ходорковског критикован је као политички мотивисан, јер је он био оштар критичар председника Русије Владимира Путина. Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА