Најновије

ПАЖЊА: Појавио се Свињски коров, биљка која може и да убије човека!

БЕОГРАД – Гигантски свињски коров који је у Немачкој проглашен за најотровнију биљку, никао је у Мађарској па би ускоро могао да се појави и у Србији.
Опасан коров, фото: Hamilton.ca

Опасан коров, фото: Hamilton.ca

У Србији постоји сијасет опасних биљака које су опасне по здравље, али и по живот. Најчешће је опасно јести их, али некада је опасан и било какав контакт. Најчешће расту у шумама и влажним подручјима, нападају буквално све органе. Гигантски свињски коров (Херацлеум мантегаззианум) може да изазове слепило и озбиљна оштећења коже. Наиме, ова биљка садржи једињење фурокумарин које приликом додира продире кроз епидермис и изазива тешка оштећења коже и то ако се кожа излаже сунчевом зрачењу. Сок биљке такође може да изазове слепило уколико дође у контакт са очима. На друштвеним мрежама већ се шири упозорење да ако у Србији неко види ову биљку никако не долази у додир са њом. Уз упозорење су објављене и узнемирујуће фотографије опекотина на ногама које свињски коров наноси човеку. - Јако је инвазивна, брзо се шири, много је токсичнија од њене сроднице мечје шапе, тако да је забележено пуно случајева тровања и фотодерматитиса, обољења коже. У неким земљама Западне Европе препоручује се њено искорењивање, а у Немачкој је проглашена за најштетнију и најтоксичнију биљку 2008. године са препоруком за њеним искорењивањем – прича Славољуб Тасић, фармацеут у Институту за проучавање лековитог биља “Др Јосиф Панчић”. Тасић додаје да је због близине Мађарске могуће да се биљка појави у Србији, али да за сада нема сазнања о томе. Исти одговор добили смо и од др Бранислава Шилера, научног сарадника Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.
Не пропустите:Погледајте од којих све болести лечи хајдучка трава
- Реч је о врсти која потиче из централне Азије, али се као украсна биљка гаји у вртовима широм Европе и Северне Америке, па се тако проширила и на дивља станишта. Може да нарасте и до 5,5 метара за само једну годину – истиче др Шилер. Иако је позната под називом свињски коров, ова биљка веома је лепог изгледа. Одликују је бели цветови, дебела тамно црвенкасто-љубичаста стабљика и пегаве стабљике листа које су шупље и производе чврсте чекиње. Свињски коров може се сузбити ископавањем, одсецањем цветова, кошењем, испашом. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА