Најновије

Шта је рат и како знамо да је почео?

Да ли се ради о Сирији, Украјини или Појасу Газе - врло брзо почне да се говори како је реч о рату. Али, када је заправо исправно рећи да је у питању рат, пита Дојче Веле?
Широм света, рат је прихваћена институција, фото: DPA

Широм света, рат је прихваћена институција, фото: DPA

Хамбуршка радна група Истраживање узрока рата (АКУФ) дефинише рат као масовни конфликт који мора да има три карактеристике: најмање једна од зараћених страна мора да има регуларну војску и владу. Стране у конфликту морају да барем делимично буду централно организоване, а борбе морају да имају одређени континуитет. "Корелације рата" је пројекат америчког Универзитета Мичиген који има квантитативан приступ: број погинулих војника годишње мора да прелази 1.000. Шведски Упсала институт опет у своју дефиницију укључује цивиле који су директне жртве физичког насиља. Али, често је јако тешко доћи до прецизних података о броју жртава. А и у Појасу Газе и у Украјини је, на пример, овај параметар прекорачен. У Сирији већ одавно. Тако да према научним дефиницијама већ се може за те земље, односно подручја говорити да је реч о рату. Али, правна дефиниција је другачија. Има ли разлике између појма "рат" и "оружани сукоб"? Сукоб - ако се гледа према међународном праву - прераста у рат тек онда када једна од сукобљених страна другој објави рат. Ипак, до тога у пракси долази јако ретко. Тако да је у пракси међународног права термин "рат" скоро у потпуности замењен термином "оружани сукоб". Према томе би се и Женевска и Хашка конвенција требале применити без формалне објаве рата. А то зараћеним странама ограничава начин на који могу да воде рат и служи да се заштите људи, који нису или нису више учесници у конфликтима, као на пример цивили или заробљени војници. Да ли се рат променио? Класичних ратова између држава било је пре свега у претходном веку. У међувремену се они означавају као "историјски превазиђени модели". Али, тиме рат није нестао. Данас доминирају сукоби владиних снага једне државе и устаника који се боре против ње. Ти конфликти се догађају, како унутар граница једне земље, тако и преко њих. Такође има сукоба који се воде између недржавних актера и независно од постојећих граница.
Не пропустите:НАПЕТО: Руски ратни бродови истерали америчку подморницу из Баренцовог мора!
Колико оружаних сукоба има данас? Према подацима међународног Института за стратешке студије, у свету данас постоји 41 оружани сукоб. У њих се убрајају и сукоби у Украјини, Појасу Газе, Палестини и Сирији, али и на пример Либији, Централноафричкој Републици или Авганистану. Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА