Најновије

Расни сукоб погодио Америку, већ 4 дана трају немири у црначким квартовима!

ФЕРГУСОН - Нереди и напетост због убиства црног младића Мајкла Брауна, којег је упуцао белац полицајац, настављени су четврту ноћ за редом у предграђу Сент Луиса, Фергусону, где је полиција морала да баци сузавац и шок бомбе да би растерала око 350 демонстраната, од којих су неки бацали каменице на полицију.
Четири дана букте расни сукоби у Фергусону (Фото: humanevents.com)

Четири дана букте расни сукоби у Фергусону (Фото: humanevents.com)

Полиција је ухапсила у ресторану "МекДоналдс" двојицу новинара који су извештавали о протестима због убиства Брауна, али их је недуго после притварања пустила без оптужби, пренела је агенција АП. Од убиства 18. годишњег Брауна у суботу увече, полиција је привела више од 40 људи, пренела је агенција Ројтерс. Преко друштвених мрежа, групе које тврде да су повезане са анонимним хакерским активистичким групама, позивају на протесте широм земље и запретиле су да ће открити личне податке о полицајцу из Фергусона који је убио Брауна. Полиција у Фергусону, која крије идентитет полицајца због његове безбедности, саопштила је да је било покушаја ометања рада њихово сајта, који је привремено био у прекиду. Локални званичници апеловали су на људе да протестују по дану, пошто је претходних ноћи било више крађа, уништавања радњи и кола, а полиција је бацала сузавац и притварала изгреднике. Амерички председник Барак Обама и активисти за грађанска права позвали су демонстранте да мирно протестују поводом тог убиства. Демонстранти се окупљају свако вече од суботе увече када је у Фергусона, претежно црначком предграђу Сент Луиса, убијен 18. годишњи Браун, до чега је дошло, како су званичници рекли, током борбе око пиштоља у полицијским колима. "Доста ми је да ме около гуркају због боје коже. Доста ми је полицијске бруталности", рекао је један од демонстраната, именован само као Терел (18). Терел је рекао да ће да настави да долази на протесте свако вече све док правда не буде задовољена. Шеф полиције Томас Џексон рекао је новинарима да му је приоритет да поправи расне односе у Фергусону, који је последњих деценија доживео демографску промену, од града са претежно белим до града са претежно црначким становништвом. Око две трећине од укупно 21.000 становника су Афроамериканци, а од 53 полицајца, само су тројица црне боје коже. "Ово је прилика да се поправи оно што је било лоше", истакао је Џексон. Локална школа Фергусон-Флорисант одложила је наставу у четвртак и петак, и са радом би требало да настави у понедељк, пренела је агенција Ројтерс. Полиција није дала много информација о инциденту, осим да је те фаталне ноћи по Брауна дошло до сукоба око пиштоља између њега и полицајца. Међутим, један од сведока који је те ноћи био са убијеним младићем рекао је да је Браун подигао руке у ваздух и да се није борио са полицајцем. Полицајац је, према речима тог сведоканаводно више пута пуцао Брауну у главу и груди.
Прочитајте још:Американци праве сателитску телевизију која ће се бавити искључиво анти-руском пропагандом!Путин: Ускоро ћемо производити оружја за која остатак света није ни чуо!
Још један од сведока убиства, Тифани Мичел, испричала је за ЦНН да је видела Брауна и полицајца "како се грубо гурају преко прозора (кола)" и да је полицајац угурао тинејџера када је он покушао да побегне и да је "испаљен хитац кроз прозор". После тога је, како је рекла, Браун успео да коначно побегне из кола и док је трчећи бежао, полицајац је изашао из возила пуцајући за њим. Браун се тада окренуо и подигао руке изнад главе, испричала је Мичел. "Полицајац је наставио да пуца док (Браун) није пао на земљи и његово лице је дотакло бетон", рекла је Мичел. Поред истраге Брауновог убиства, коју спроводи локална полиција, и ФБИ је отворио истрагу у понедељак, са циљем да утврди да ли је било кршења грађанских права и слобода. Истовремено, полиција у Калифорнији истражује други инцидент, у којем је полицајац фатално упуцао ненаоружаног 25. годишњег црног младића у Лос Анђелесу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА