Најновије

ЛЕКОВИТА ЧУВАРКУЋА: Прочитајте шта може ова чудотворна биљка

Према народном предању, чуваркућа штити кућу и породицу од пожара, удара громова, као и од вампира и вештица. Али, чуваркућа или, како је још често називају, уховник је и природан лек за многа обољења.
Чуваркућа (фото: rana.lykoss.com)

Чуваркућа (фото: rana.lykoss.com)

Чуваркућа је вишегодишња биљка која може да нарасте и до 30 центиметара. Што се тиче њеног опстанка у природи, веома добро подноси и ниске и високе температуре. Отпорна је на сушу, јер је унутрашњост њених листића испуњена резервама воде. Ова биљка може да расте готово свуда - између камења, на стенама, на различитим типовима земљишта, а неки је чак гаје на крововима кућа. Такође, није реткост да се чуваркућа засади и на тераси, у саксији. Боја листова ове биљке може бити зелена, бордо или љубичаста, а цветови се јављају на врху и најчешће су црвене боје. Уколико се питате шта је то што је лековито у садржају чуваркуће, одговор је јабучна и мравља киселина. Ова биљка је своју примену пронашла у народној медицини, а савремена истраживања су усмерена на полисахариде из сока чуваркуће, јер се њима приписује деловање на имунолошки систем, као и лечење канцерозних обољења. Спољна употреба Од низа лековитих дејстава које чуваркућа има, најпознатије је да је то биљка која елиминише вишак масноће из ушног канала. Одатле и други назив ове биљке - уховник. Поред тога, сок из листића чуваркуће је веома добар природни лек за обољења и повреде коже, чиреве, посекотине и опекотине. Такође, лековити сок ове биљке се дуго година уназад користи за уклањање курјих очију и брадавица, али и сунчаних пега. Упала уха Преполовите неколико листића чуваркуће и исцедите две до три капљице сока у болно ухо. Оставите да течност делује неколико минута, а потом искрените главу док сок не исцури из ушне шупљине. Унутрашња употреба Уколико се листови чуваркуће комбинују са медом, тада је она веома делотворна код упале усне дупље. Сок ове биљке је и веома добар диуретик, а има и лаксативно дејство. Чуваркућа се употребљава и у случајевима напетости, нервозе и страхова.
Прочитајте још:Лубеница као вијаграВитамински препарати опасни по живот: Не штите од болести и изазивају рак!
За јачање организма Листове чуваркуће самељите у мултипрактику, а потом их преспите у пластичну чинију и помешајте их са медом. Смесу добро сједините дрвеном или пластичном кашиком. Затим, у већу теглу симпајте смесу и затворите теглу. Да светлост не би допирала, целу теглу обложите алуминијумском фолијом. Оставите теглу да остоји пет дана у фрижидеру. Од шестог дана, на празан стомак узимајте по две пластичне кашичице смесе и наредних двадесетак минута не једите ништа друго, већ попијте мало воде. Извор: Ствар укуса

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА