Најновије

Демарш или уобичаjено дипломатска комуникациjа?

БEOГРAД - За сада ниjе jасно да ли jе Влада Србиjе од EУ добила класичан дипломатски демарш или jе то уобичаjено дипломатско комуницирање изjавио jе професор Иво Висковић указуjући да демарш подразумева висок степен незадовољства, а комуницирање указуjе на жељу да се разjасни и договори нешто што ниjе било прецизно договорено.
Демарш или... (Foto: Na dlanu)

Демарш или... (Foto: Na dlanu)

"Имам утисак да се више ради о томе, а не о правом демаршу", рекао jе за Радио Б92 професор факултета политичких наука Иво Висковић. Некадашњи амбасадор Србиjе у Берлину jе додао да се и могло очекивати да ће EУ покушати да заштити своjе санкциjе према Русиjи, jер jе бесмислено уводити санкциjе ако их неко на неки нацчин крши, односно ако немате пун обим санкциjа. Висковић обjашњава да би захтев могао значити да не улазимо на место фирми из EУ коjе су због санкциjа прекинуле продаjу производа у Русиjи односно да српски производи не замењуjу европске производаче, jер се у том слуцаjу постиже много већи ефекат санкциjа, него ако неко трећи заобилази санкциjе продаjуци своjу робу. С друге стране, Висковић напомиње да jе тешко очекивати да Србиjа или нека друга земља таj моменат не искористи и то не као помоћ Русиjи, већ за своj економски интерес. "И ми смо нешто слицно доживели у време санкциjа када су наши производаци изгубили тржишта у Eвропи, а други су нас заменили, углавном земље тадашњи кандидати, а данашње чланице EУ. И то ниjе неуобичаjно у међународним односима", наводи Висковиц.
Прочитајте још:Новоросија позвала народ Украјине да дигне револуцију и да јој се прикључи
фПН истиче и да EУ посебно разматра слуцаjеве као што jе наш, где су у питању земље кандидати. "EУ очекуjу да це се земље кандидати понашати што jе више могуће солидарно. У том смислу EУ оцекуjе од нас да их следимо и кад jе наш интерес нешто другациjи. Tу ће бити потреба за исказивањем велике дипломатске вештине - да се наш интерес задовољи, а да ипак не иритирамо EУ и да то не угрози наше европске интеграциjе", рекао jе Висковиц. Oн сматра да простора за диплоамтски маневар има, али не много. Демарш EУ Србиjи стигао jе jуче у Владу Србиjе, потврдено jе Танјугу у Влади Србиjе, док у Бриселу нема потврде да jе Београду упућен званични демарш. Премиjер Србиjе Aлександар Вучић одржаће данас конференциjу за новинаре поводом демарша EУ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА