Најновије

Која се тајна крије на дну Атлантика?

ВАШИНГТОН - Тајна успоравања процеса глобалног загревања протеклих година лежи у дубинама Атлантика и Јужног океана, тврде научници.
Тајна на дну Атлантика (ЦДМ.МЕ)

Тајна на дну Атлантика (ЦДМ.МЕ)

Ново истраживање показује да се у њима акумилира вишак топлоте, а не у Тихом океану, како се до сада претпостављало. Резултати студије, међутим, наводе на закључак да ће се природни циклуси који доводе до задржавања топлоте у океану за око 15 година изазвати поновно убрзавање раста глобалне температуре. Успоравање просечног раста температуре у последњих 15 година после вишедеценијског брзог глобалног загревања иде у прилог онима који оспоравају теорију о глобалном загревању и збуњује научнике, који могуће узроке виде у свему - од вулканске ерупције и сумпора из кинеских електрана до топлоте “заробљене” дубоко у океанима. У неколико ранијих студија, као главни узрок ове успоравања глобалног загревања именован је Пацифик. Истраживање објављено у часопису “Science on Thursday” наводи на закључак да Пацифик не може бити једини одговоран за ову појаву и да се већи део топлоте у атмосфери коју ефекат стаклене баште одржава на рекордном нивоу спушта стотине метара дубоко у Атлантик и Јужни океан.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Погледајте како немачки хор пева на српском!(ФОТО 18+) Учесница ријалитија тужи телевизију јер јој је приказала гениталије!
Ка-Кит Тунг, аутор студије и професор Универзитета у Вашингтону, каже да најновије откриће изненађује, јер су досадашње теорије указивале на то да се топлота задржава у Пацифику. Заговорници обе теорије се, међутим, слажу да се топлота само привремено нагомилава у морским дубинама - било да је реч о Пацифику, Атлантику или Јужном океану - и да ће у једном тренутку нагло избити на површину и појачати тренутно прикривене климатске промене. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА