Најновије

Гашић: Само је Путин могао да одобри донацију акумулатора за наше "мигове"

БЕОГРАД - Авиони "Миг 29" војног ваздухопловства поново лете захваљујући акумулаторима које је Србији донирала Руска Федерација, а у спремност и обученост пилота данас се на аеродрому Батајница уверио и министар одбране Братислав Гашић.
Српски "мигови" добили су нове акумулаторе (принтскрин Јутјуб)

Српски "мигови" добили су нове акумулаторе (принтскрин Јутјуб)

Гашић је пред полетање једног авиона "Миг 29" извршио преглед летелице, а након тога у ваздуху су демонстриране способности те врсте летилица. Гашић је изразио задовољство што авиони МИГ 29 лете после неколико месеци, али и тиме што је у претходном периоду обука пилота и техничка безбедност свих ваздухоплова била на високом нивоу. "Без обзира на велике проблеме, које Војска Србије има у рестриктивном финансирању које траје од 2006. године, војска је своју технику успела да одржи на високом нивоу безбедности, а обука пилота је такође рађена у континуитету", рекао је он. Гашић је, објашњавајући зашто је руска донација значајна, објаснио да нисмо имали довољно средстава да ловачка авијација (МИГ 29) чува своје небо. Према његовим речима данас је и зато на Аеродрому Батајница одржан проширени колегујум начелника генералштаба Војске Србије и извршен лет једног од авиона. Министар одбране је додао да је помоћ Руске Федерације дошла после састанка одржаног пре десетак дана у Москви наше војне делегације са руским министром Сергејом Шојгуом.
Прочитајте још: (ВИДЕО) Страни медији о Муд(р)ијади: Срби кували тестисе од кенгура и камила, прогласили Путина за највеће му*о!
"На састанку смо нагласили да нам је та помоћ јако потребне, а њихова процедура је да само председник може да је одобри", рекао је Гашић. Авион "Миг 29" полетео је нешто пре 12.00 часова, а министар Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић пратили су његов лет преко радарских система. Диковић је рекао да упркос свим проблемима са којима се сусреће наше ваздухопловство у претходном периоду нисмо били без контроле нашег ваздушног простора. "Информације које иду у том правцу и ка министру, нису биле тачне", рекао је Диковић. Он је навео и да Србија није одустала од куповине нових авиона и да ће "тај део потреба сигурно задовољити" када буде стабилизовала стање у јавним финансијама. Због проблема са акумулаторима који су посебно значајни за безбедност авиони "Миг 29" нису летели једно време, а проблем је решен захваљујући донацији Руске Федерације. Премијер Србије Александар Вучић изјавио је пре два дана да су за авионе "Миг 29" стигли акумулатори у Београд, који су донација Руске Федерације и да је на томе инсистирао лично председник РФ Владимир Путин. "Ми смо расписали тендер, али председник Руске Федерације Владимир Путин лично је инсистирао да нам се то донира и то нам је синоћ стигло у Београд", рекао је тада Вучић. "Веома сам захвалан председнику Путину на поклону", рекао је Вучић и додао да ће сада, захваљујући руској донацији, а кад је реч о "полицијском патролирању", Србија први пут након дуго времена имати пун суверенитет на српском небу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА