Најновије

Путин тражи да се убрза изградња космодрома како би се покренуле будуће мисије на Месец и на Марс

Председник Русије Владимир Путин затражио је данас да буде убрзана изградња космодрома на Далеком истоку земље да би се, како је рекао, прекинула употреба Бајконура у Казахстану и покренуле будуће мисије на Месец и на Марс.
Можда крене и на Марс (Фото: Eternalvigilance.me)

Можда крене и на Марс (Фото: Eternalvigilance.me)

Путин је разгледао градилиште "Источни" из хеликоптера, а потом нагласио слабости у ослањању на бивше совјетске републике, пренела је агенција Ројтерс, наводећи пример ракета Зенит и Дњепар чија производња је у Украјини. Изградња новог космодрома на тлу Русије један је од Путинових приоритета у реформисању некада пионирске свемирске индустрије Совјетског Савеза, која је у стагнацији већ деценијама.
Прочитајте још:
"Наша сопствена инфраструктура космодрома и њихова модерна мрежа омогућиће Русији да ојача позицију суперсиле и да гарантује њену независност", рекао је Путин. Русија је већ уложила око 100 милијарди рубаља (око 2 милијарде евра) у изградњу новог космодрома, а наредне године уложиће још 50 милијарди рубаља, а заменик премијера Дмитриј Рогозин потврдио је да је "план непромењив" упркос санкцијама и смањењу буџета. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА