Најновије

Аналитичари о наследнику Коштунице

БEOГРAД - За новог лидера Демократске странке Србиjе, коjи треба да буде изабран почетком октобра биће више кандидата а у међувремену партиjу jе решио да напусти доскорашњи потпредседник Ненад Поповић.
др Војислав Коштуница (Фото: ДСС)

др Војислав Коштуница (Фото: ДСС)

Политички аналитичар Деjан Вук Станковић каже "да би за њиих (ДС С) наjбоље било да збиjу редове, да покушаjу да врате неки ентуиjзам за политички живот и да прихвате jедноставну ствар да за сваког има места ко у тоj странци жели да се политички ангажуjе". "Не требаjу њима изборне скуштине на коjима ће се преламати између овог или оног кандидата...мање више та странка почиње од нуле jер када изгубите парламентарни статус у Србиjи jако jе тешко, а готово и немогуће да се вратите у политички живот", рекао jе он Танјугу.
Прочитајте још: Србија све ближа одлуци да окрене леђа Русији!
Станковић истиче да су "они (ДСС) пред новим почетком и да ко ће ту бити лидер и ниjе толико од одлучуjег значаjа колико jе важно да се између себе добро организуjу". Поводом наjаве Поповића да ће основати нову странку, Станковић каже да ће "jедан део политичке а и сваке друге енергиjе ДСС-у однети евентуални расцеп и формирање нове партиjе". Станковић напомиње да jе то могло да се очекуjе jер "jедно jе бити на власти, друго jе бити парламентарна опозициjа а нешто сасвим треће почети од нуле и правити странку из пепела". "Да ли ће они бити неки феникс коjи ће се издићи из пепела или ће остати ту где jесу на некоj политичкоj маргини зависи од много чега а њихова судбина jе под великим знаком питања", каже Станковић коjи се ипак нада "да ванпарламентарни статус ниjе њихова судбина". Kао наjозбиљниjи кандидати за будућег лидера ДСС помињу се у медиjама Mилош Aлигрудић и Санда Рашковић Ивић, док jе Слободан Самарџић саопштио да се неће кандидатовати. Aлигрудић jе рекао Танјугу да у овом тренутку нико ниjе званично кандидат због странчке процедуре али да ће он, уколико добиjе подршку прихватити кандидатуру. "Jош раниjе сам рекао да осећам да сам спреман и способан да то прихватим, уколико добиjем подршку чланства", рекао jе Aлигрудић. Након што jе Самарџић одбио кандидатуру, а представници Покраjинског одбора ДС С саопштили да су изненађени и разочарани, њихов члан Mарко Jакшић рекао jе да он не зна зашто jе до тога дошло. Jакшић, коjи jе у име Покраjинског одбора и предложио Самарџића наjавио jе и да ће таj одбор ускоро одлучити кога ће подржати као будућег лидера странке. Не желећи да преjудицира одлуку Покраjинског одбора странке он jе наjавио да ће се вероватно определили између Aлигрудића и Рашковић Ивић. Jакшић jе уверен да би за ДС С било лоше уколико би Ненад Поповић са другим потпредседником Mиланом Стаматовићем формирао нову странку и наводи да jе о томе сазнао из медиjа. Заменик председника ДШ Aлександар Поповић, међутим, оцењуjе да jе Поповић одлучио да прави нову странку jер се не слаже с деловима програма ДС С, али сматра да jе одлуку о иступању из ДС С требало наjпре да саопшти странци "захваљуjући коjоj jе обаваљао важне државне функциjе". Београдски медиjи су пренели да jе доскорашњи потпредседник ДС С Ненад Поповић заjедно са неколико бивших чланова ДС С наjавио оснивање Српске народне партиjе. Стаматовић, осим што jе потврдио Танјугу да постоjи инициjатива о формирању нове странке и да тиме руководи Поповић, ниjе желео да коментарише нити да износи детаље. После лоших резултата на маjским изборима од оснивања jедини лидер ДС С Воjислав Kоштуница поднео jе оставку а странком од тада руковиди Aлександар Поповић. Поповић и jе летос писмом обавестио страначке органе да ће ту функциjу обављати до избора новог председника, а што би требало да се догоди 4. октобра. Београдски медиjи позиваjући се на незванична сазнања пренели су да би кандидати за председника могли да буду и Aндриjа Mладеновић и Драган Mаршићанин. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА