Најновије

Електронске здравствене картице коштаће 400 динара

БЕОГРАД - Директор Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Србије Момчило Бабић изјавио је данас да ће нова цена издавања електронске здравствене картице бити 400 динара, али ће их 1,2 милиона најасиромашнијих грађана добити добити бесплатно.
Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

- Народна банка Србије нас је обавестила да ће 1,2 милиона одштампаних, а неперсонализовани здравствених картица поклонити грађанима, односно свима оним категоријама најсиримаснијих грађана који остварују право здравствене заштите по такозваном члану 22 - рекао је Бабић на седници Одбора за здравље и породицу. Одбор је разматрао Предлог измена Закона о здравственом осигурању, којим се рок за замену папирних здравствених књижица елекронским одлаже до 31. децембра 2016. Убеђен сам да ће напоредак који је остварен у примени електронског здравственог рецепта знатно подстаћи све грађане да себи обезбеде ову здравствену картицу, како би избегли непотребне одласке код лекара ради потписивања рецепта - рекао је директор РФЗО Србије.
Прочитај још:

ДЕПАРДЈЕ У БЕОГРАДУ: Поносан сам на Србију што није увела санкције Русији!

Штрајкачи блокирали улаз у Железници Србије, дошло до скуоба са полицијом!

Преме његовим речима, електронски рецепт ће бити “емитован у етер свих апотекарских установа”, а биће направљена персонализација картица за око 7.000 изабраних доктора примарне здравствене заштите и око 3.500 фармацеута у свим апотекама које су у уговорним односима са РФЗО. Како је истакао, увођење елетронских рецепата и система који укључује електронске картице доноси уштеде. Навео је пример уштеде Мостарско-неретванског региона БИХ за набавку лекова од 40 одсто. - Ако би се у Србији и за 30 одсто смањили трошкови за лекове то би значило уштеду од невероватних 100 милиона евра - рекао је директор РФЗО. Он је казао да је је увођење електронског систем у здравство део “европске агенде Србије” и навео да је електронска здравствена картица, сем у једној, присутна у свим земљама као основни инструмент и кључ за идентификацију корисника у здравственом систему и осигурању. Као разлог за кашњење увођена елетронске картице које је, према Закону о здравствено осугирању, требало да буде завршено до августа ове године, Бабић је навео да је прошле године било “полемике о целисходности тренутка у коме треба увести картице”. То је омело РФЗО да испуни законску обавезу, јер је и на седници Одбора закључено да је потребно одлагање завршетка тог посла, рекао је Бабић. Државни секретар у министарству здравља Србије Верислав Векић је рекао да у увођењу електронских картица ништа није урађено од 2005. године, када је то било предвидњено изменама закона. Векић је истакао да ће тај посао бити обављен ове и идуће године и да се “једино на тај начин може спровести рационализација и добити увид у све потребе здравства”. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА