Најновије

Украјина: Од 18 часова почео прекид ватре, пар минута касније 3 експлозије у Доњецку!

Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине ступио на снагу. Неколико минута после тога чула се артиљеријска паљба код Доњцка која је брзо утихнула. И Кијев и проруски активисти саопштавају да су обуставили ватру. Очекује се и ослобађање затвореника. 
Климаво примирје (фото: Новороссия)

Климаво примирје (фото: Новороссия)

Украјинске снаге прекинуле су ватру на истоку земље почев од 18 сати, саопштио је представник савета за националну безбедности одбрану Украјине Андреј Лисенко. "Сходно одлуци коју је донео председник Украјине и наредби начелника Генералштаба, војне јединице Украјине које се налазе у зони антитерористичке операције прекинуле су ватру у 18 сати по кијевском времену", рекао је Лисенко агенцији РИА Новости. Проруски активисти Доњецке народне републике обуставили су ватру, речено је руској агенцији у штабу тих снага. "Испуњавајући договорено у Минску, ми смо у 18 сати обуставили ватру. Та одлука је достављена свим јединицама",навели су у штабу проруских снага. Како јавља Ројтерс, обустава ватре између украјинских и проруских снага на истоку Украјине се изгледа поштује, упркос неким пуцњима у Доњецку. Неколико минута након што је прекид ватре ступио на снагу три експлозије чуле су се северно од Доњецка након чега је уследила спорадична митраљеска и артиљеријска ватра али је касније утихнула.
Прочитајте још:Упркос договору о примирју борбе у Украјини и даље трају!Србин одликован у специјалним јединицама, обучава про-руске војнике у Украјини!НАТО хитно шаље више хиљада војника у источну Европу!
Борбе су се током већег дела дана водиле у два жаришта у источној Украјини - близу стратешке луке Маријупољ на Азовском мору и северније од Доњецка, углавном око градског аеродрома који остаје у рукама украјинских снага, наводи британска агенција. Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине потписали су раније у Минску представници Украјине и Доњецке и Луганске Народне Републике. Украјински председник Петро Порошенко потврдио је да је на састанку Контакт-групе у Минску потписан споразум о прекиду ватре и наредио украјинским снагама да прекину сукобе. Порошенко је, наводи британска агенција, за сутра најавио могућност ослобађања заробљеника. "Очекујемо ослобађање талаца у блиској будућности, највероватније ће се то десити сутра", рекао је Порошенко. Порошенко је рекао да је договорено 12 корака, укључујући децентрализацију власти, како би у источне регионе са претежно рускојезичним становништвом наступио мир и стабилност. Представници проруских снага саопштили су, међутим, да протокол о миру у Украјини има 14 а не 12 тачака, преноси агенција РИА Новости. Итартас је пренео изјаву премијера ЛНР Игора Плотницког да на састанку Контакт-групе будући статус ДНР и ЛНР није разматран и да је "углавном разговарано о прекиду ватре". Представница председавајућег ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини рекла је да су на састанку постигнути договори о прекиду ватре и повлачењу снага, размени заробљеника и пружању хуманитарне помоћи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА