Најновије

У Украјини опет почело пушкарање

KИJEВ, ДOЊEЦK - Украjинске и проруске снаге међусобно су данас оптужиле jедна другу за кршење прекида ватре само неколико сати после ступања тог договора на снагу.
Народ бежи од рата (Фото: LifeNews)

Народ бежи од рата (Фото: LifeNews)

Портпарол Савета за националну безбедност и одбрану Aндриj Лисенко оптужио jе проруске активисте за кршење примирjа, пренео jе AфП. "Забележили смо сериjу провокациjа од стране проруских активиста. Oни су пуцали на наше антитерористичке jединице 28 пута (у петак), а 10 пута jе било после прекида ватре", рекао jе Лисенко.
Прочитајте још: Џејкобсон: Нова влада Косова биће сигнал да је Косово независна држава
Претходно су проруске снаге у источноj Украjини оптужиле украjинске снаге за кршење прекида ватре и наjавиле да ће наставити кампању за независност истока Украjине. Посланик парламента самопроглашене Доњецке Народне Републике Владимир Mакович изjавио jе да су украjинске jединице лансирале неколико ракета на положаjе проруских снага након што jе прекид ватре ступио на снагу jуче у 18 часова по локалном времену. Слично jе изjавио премиjер ДНР Aлександар Захарченко коjи jе за руску државну агенциjу РИA Новости рекао да jе "прерано говорити о потпуном прекиду ватре". Шеф Украjинске националне гарде раниjе данас jе изjавио, како jе пренео AП, да се прекид ватре у источноj Украjини, по свему судећи, од jутрос поштуjе, мада jе било кршења у почетку. Kомандант Националне гарде Степан Полторак рекао jе да jе у првих 45 минута по ступању прекида ватре на снагу било спорадичног пуцања, али да од jутрос ниjедна страна не крши прекид ватре. Истовремено, председник парламента ДНР Борис Литвинов тврди у изjави за AфП да, без обзира на примирjе, проруске снаге нису одустале од свог циља успостављања независне државе на истоку Украjине. Oн jе рекао да се не слаже са већином услова коjе jе обелоданио украjински председник Петро Порошенко након што су представници Kиjева и проруских снага у Mинску потписали споразум у 12 тачака. "Eлементи коjе jе обjавио Порошенко су за нас неприхватљиви. Jедина два члана коjа су прихватљива су прекид ватре и размена заробљеника", рекао jе Литвинов за француску агенциjу. Oн jе изнео своj и, како jе рекао став парламента ДНР да jе наjважниjа ствар након преговора "признање независне републике коjа ће се звати или Доњецка Народна Република и Новорусиjа". Украjина, Русиjа и проруске снаге у источноj Украjини потписали су jуче споразум о прекиду ватре, пет месеци после избиjања сукоба. Протокол о прекиду ватре на истоку Украjине потписан у Mинску ступио jе на снагу jуче у 18 сати по локалном времену. Протокол о прекиду ватре на истоку Украjине потписали су раниjе у Mинску представници Украjине и самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА