Најновије

Аустријски амбасадор: Ако Украјина ескалира, од Србије ће се тражити одлучније слагање са ЕУ

БЕОГРАД - Брзина није суштинска ствар, у једном извесном смислу речи брзина убија. Како је договорено на самиту у Берлину, следећи такав самит ЕУ и лидера Западног Балкана биће 2015. у Бечу што значи да Аустрија преузима обавезу да промовише проширење, али и регионалну сарадњу на Западном Балкану. Што тешње будете сарађивали, веће су вам шансе за улазак у ЕУ, изјавио је Јоханес Ајгнер, аустријски амбасадор у Србији, у интервјуу за лист Политика.
Амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер (фото: Медија центар Београд)

Амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер (фото: Медија центар Београд)

Према његовим речима, свима је јасно да је Србија изабрала правац који води ка ЕУ, а Аустрија помаже тако што се у владама европских земаља залаже за пријем Србије. Он је рекао да пословни људи из Аустрије истичу да су препреке њиховом пословању у Србији слабе институције, неефикасан судски систем и веома изражена корупција. "То није тајна, мислим да већ свако зна да по том питању мора нешто да се уради", казао је Ајгнер. Он је истакао да се од Србије се очекује да постепено усклађује политику са политиком ЕУ све до тренутка када буде била пред уласком у ЕУ, када се очекује потпуно усаглашавање. "Ако конфликт у Украјини буде јачао, ако буде ескалирао, од Србије ће се још одлучније и снажније тражити да покаже да се слаже Унијом којој жели да се прикључи", нагласио је Ајгнер. Упитан да ли то значи да нема неутралности, одговорио је да "оно што Европа одлучи није неважно за земљу која хоће у ЕУ". "У сваком случају Србија мора да докаже да јако настоји да се усагласи са тим одлукама", рекао је Ајгнер за Политику.
А ево шта каже премијер Србије: Вучић за Итар-Тасс: Србији нико не може да наређује да руши односе са Русијом
Он је признао да је Аустрија неутрална по питању чланства у НАТО пакту, али да то не значи да се уздржава од политике ЕУ. "Нисмо у НАТО-у, али јесмо у ЕУ и таква могућност је могућа и за Србију. Истина, скоро све нове чланице ЕУ придружиле су се НАТО и сигурно је да постоји снажна тенденција ка томе, али у случају Србије то не мора да буде тако", казао је он. Говорећи о Јужном току, Ајгнер је навео да је и Аустрија један од партнера у том пројекту, који је и у њеном интересу. "Али овај пројекат мора бити у пуној сагласности са правилима и регулативама ЕУ. То је став аустријске владе. Мислим да ће Србија морати да следи те исте позиције. Русија и Европска комисија ће морати да испреговарају услове. Док се не постигне договор, биће врло тешко да се настави са „Јужним током”. Ако се криза у Украјини погорша, сумњам да ће се расположење у Европи према овом пројекту изменити у његову корист", поручио је аустријски амбасадор у изјави за Политику. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА