Најновије

КУВА СЕ: Кина гомила трупе на граници са Русијом!

ПЕКИНГ - Како преносе руски медији, трупе од скоро 12.000 тешко наоружаних кинеских војника се преместило на границу са Русијом док се тензије у региону захуктавају.
Кинези пребацују 12-15.000 тешко наоружаних војника на границу са Русијом (принтксрин Јутјуб)

Кинези пребацују 12-15.000 тешко наоружаних војника на границу са Русијом (принтксрин Јутјуб)

Према извештају руске граничне службе, Пекинг је почео да премешта трупе на границу 6. септембра, при чему је око 12-15.000 војника наоружано тешком артиљеријом. Није тачно јасно зашто се трупе премештају на границу, али представник руске границе каже да „не мирише на добро“. Преостаје да се сазна да ли су кретања кинеских трупа повезана са руским-кинеским нуклеарним вежбама великих размера које треба да се одрже на кинеској граници крајем месеца. Поједини аналитичари овај несвакидашњи потез кинеске армије доводе у везу са претњама НАТО, па ове маневре тумаче као отворену подршку Русији која је у конфликту са НАТО. Како и Кина добро зна шта значи гомилање америчких трупа у Азији, произилази да су покрети НАТО војске у близини Русије окидач кинеској армији да демонстрира своју снагу и истовремено пошаље сигнал Европској Унији и САД на којој ће страни бити Кина. Обзиром да су Кина и Русија склопили дугорочни гасни споразум, као и да су ове две земље ушле у широке инвестиције у низу производних фабрика, првенствено војних капацитета, као и да је Кина добила улаз за извоз хране у Русију, поуздано је само једно, Кина неће дозволити рушење њених инвестиција у Русију од стране ЕУ и САД. На овај начин, ЕУ и САД својим тврдим наступом према Русији, убрзано ствара контратежу у војном и привредном савезу Русије и Кине. Ово је први пут у историји Кине да је послала на границу Русије толику војску опремљену најмодернијим наоружањем као подршку свом новом савезнику. Русија и Кина последњих недеља и месеци кују савез, обзиром на 400 милијарди долара вредан уговор за доставу гаса Кини из руског Гаспрома, што је највећи договор о достави природног гаса од пада СССР. Радови на прављењу цевовода су започети прошле недеље.
Прочитајте још: Америка не жели компликовање односа са Кином
Тензије између Русије и НАТО-а су порасле прошле недеље када је генерал Јуриј Јакубов, званичник министарства одбране, рекао да део руске ревизије војне доктрине подразумева третирање САД и НАТО савезника као непријатељску претњу, против којих је могуће искористити нуклеарни напад. Прошле недеље је НАТО такође потврдио „силу брзог одговора“ од 3.500 војника које ће бити смештене у базама у Пољској, Румунији и балтичким државама, као потез који је широко искритикован као агресивна ескалација усмерена на Москву. Извор: webtribune.rs Погледајте и ово:(ВИДЕО) Руски систем „Бастион“: Ракета испаљена из шуме, циљ погођен у Црном мору(ФОТО) Овако Руси превозе нуклеарне подморнице

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА