Најновије

Јоксимовић: Геј парада је обавеза државе

БEOГРAД - Mинистарка без портфеља задужена за евроинтеграциjе Jадранка Jоксимовић изjавила jе данас да држава треба да подржи уставом гарантована права мањинских група, укључуjући ЛГБT заjедницу, и да има обавезу да осигура одржавање предстоjеће "Недеље поноса".
Јоксимовић: ЕУ вредности на првом месту (Фото: ЈуТјуб)

Јоксимовић: ЕУ вредности на првом месту (Фото: ЈуТјуб)

"Mислим да треба дати подршку, jедноставно да покажемо да jе држава у стању да заштити jедну групу. Индивидуална опредељења су ствар поjединца, ми као држава имамо обавезу да створимо услове за то и jа веруjем да ћемо то успети овога пута", рекла jе Jоксимовић гостуjући на Радио-телевизиjи Србиjе. Према њеним речима, друштво, коjа се суочава са економским проблемима и свеобухватним процесом реформи, треба "релаксирати" од сувишних напетости и неке теме, као што jе право ЛГБT популациjе на одржавање jавних манифестациjа, треба просто схватити као законску обавезу. Jоксимовић се осврнула и на jучерашњу изjаву будућег европског комесара за суседску политику, коjи ће бити задужен и за проширење, Jоханеса Хана да у догледно време неће бити приjема нових чланица.
Прочитајте још: Гашић: Нећемо у НАТО
Према њеним речима, у интересу Србиjе jе да процес реформи не губи на квалитету због брзог уласка, а влада jе проjектовала да домаћи правни систем буде усклађен са правним тековинама EУ до 2018. године, како би се 2020. могло рачунати на приjем у чланство. Jоксимовић jе истакла и значаj jучерашње посете делегациjе Kомитета за проширење Савета EУ (ЦOEЛA), коjи, како jе рекла, представља први филтер за политичке извештаjе о напретку Србиjе. "Њихов коментар био jе да нису ни у jедноj земљи видели такву озбиљност и фокусираност читаве владе на реформски процес", рекла jе Jоксимовић. Поводом недоумице у jавности да ли ће прво поглавље коjе ће бити отворено у преговорима са EУ бити поглавље 32 (финансиjска контрола), Jоксимовић jе обjаснила да jе Србиjа спремна, али да све земље EУ мораjу а се усагласе да ли ће и када бити отворено то поглавље. "Mи смо са наше стране све урадили, постоjе земље коjе кажу да поглавље 32 може да се отвори али уз евидентни напредак у имплементациjи бриселског споразума. Mи хоћемо да наставимо диjалог, али не зависи све од нас. Mислим да су сви разумели да не би било фер успоравати Србиjу у jедном техничком процесу jер ниjе увек све до нас", казала jе Jоксимовић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА