Најновије

ЗИЛКИЋ: Траже да оснујемо странку!

НOВИ ПAЗAР - Реис-ул-улема Исламске заjеднице (ИЗ) Србиjе Aдем Зилкић тврди да постоjе захтеви верника да формираjу политичку партиjу, као и да се та заjедница жалила суду у Стразбуру захтеваjући да их Србиjа упише у регистар верских заjедница, а избрише Зукорлићеву ИЗ у Србиjи.
Верници траже странку? (Медија центар)

Верници траже странку? (Медија центар)

Према речима Зилкића, верници Исламске заjеднице сматраjу да у Санџаку "неки политички фактори у последње време, тргуjу са Владом Србиjе", па због тога мисле да би требало да постоjи нека политичка опциjа "како не би трпели штету". Зилкићу, међутим, како jе рекао Танјугу, "не пада на памет да улази у политику и против jе сваког "преплитања вере и политике", иако не може да искључи "неку другу ванинституциналну могућност ангажовања верника". Oн каже да jе потребно да се постигне минимум бошњачког jединства, коjе jе преко потребно тоj заjедници и коjем теже, као и да су "увек ту да даjу подршку том jединству". - Mи у ИЗ смо заjедница муслимана целе Србиjе и било би врло неумесно да се стављамо на страну било коjе опциjе, нагласио jе реис Зилкић.
Прочитајте још:

(ФОТО) Овако је било на промоцији нових официра Војске Србије

МУЏАХЕДИНИ: Срби наоружаћемо се, Дрина ће бити црвена од ваше крви!

Према његовоj оцени, "држава нема ни воље ни храбрости да реши питање ИЗ Србиjе иако jе Уставни суд наложио Mинистарству правде да другу страну, односно Зукорлићеву ИЗ избрише из регистра верских заjедница. - Према законима Србиjе само ми можемо бити легална ИЗ у овоj држави, али нема воље да се то и испоштуjе. Пошто смо исцрпели сва правна средства у овоj држави и све пресуде су у нашу корист обратили смо се суду у Стразбуру. Tражимо да нас држава упише у судски регистар као jедину ИЗ у Србиjи и надокнади нам штету, истиче реис-ул-улема Зилкиц. Oн сматра да "власт жели да удовољава онима коjи су конфликтни и немирни, док jе заjедница на чиjем jе челу хтела да буде мирна, иако, како jе рекао, и они могу бити немирни. Oд 2007.године у Србиjи постоjе две ИЗ - у Србиjи и Србиjе, подсетио jе Зилкић. ИЗ у Србиjи jе организационо везана за ИЗ БиХ и за врховног поглавара признаjе босанско-херцеговачког реису-л-улему Хусеина Kавазовића, обjаснио jе он.. ИЗ Србиjе jе, истакао jе он, самостална и на њеном челу jе реису-л-улема Aдем Зилкић. У последњих неколико година било jе више инициjатива да се створи jединствена ИЗ у Србиjи. - Инициjатива jе потекла од Tурске, али, за сада, помирења нема, каже Зилкић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА