Најновије

РУСКЕ САНКЦИЈЕ: Србији рампа, а велики се и даље богате

БЕОГРАД - И док велике силе Србији и другим малим земљама ударају рампу на извоз својих производа на руско тржиште правдајући то санкцијама због украјинске кризе, оне саме крше те исте своје санкције и повећавају сопствени извоз.
Мирослав Здравковић (фото: јутјуб)

Мирослав Здравковић (фото: јутјуб)

Најдрастичнији пример за такво понашање је Америка, која је као највећи заговорник блокаде извоза у Русију, у јуну за време тих истих санкција повећала свој извоз за чак 58,3 одсто. Пад и раст У исто време, Немачка, Италија, Француска, Украјина и друге европске земље, слушајући упутства из Вашингтона, забележиле су пад извоза у Русију од 9,4 до чак 28,2 одсто, али су и даље у далеко већем обиму него наша земља наставили да извозе производе Баћушкама. За то време Србија је почела да трља руке и нада се повећању извоза, али након пацки и тихих претњи из Брисела Србији је, према порталу макроекономија.орг, чак укупни извоз у Русију смањен за 3,8 одсто. Економиста Миодраг Здравковић, уредник овог сајта, који је и објавио ове податке, за Курир каже да је за овакво понашање крива администрација у Бриселу, која пристаје да учествује у обрачуну с Русијом на своју и нашу штету. - У том обрачуну страдала је и Србија, чији је извоз мањи за 3,8 одсто и која се налази на 42 месту извозника. Ту је и Словенија, која је на 37 месту извозника и која је смањила извоз за 15,9 одсто. Међутим, царински органи Русије требало би да провере податке о увозу из Словеније, јер је разлика у подацима огромна, а и наши би требало то да ураде са улазом робе у Србију и излазом из ње јер се бојим да опет не испадне да Срби реекспортују словеначке производе - упозорава Здравковић.
Прочитајте још:Плате и пензије морају за 15 одсто доле!Ово је листа 15 највећих извозника у Србији
Трговина оружјем Он додаје да америчке компаније профитирају и то на нетранспарентном извозу. - Огроман део њиховог извоза је под категоријом „специјалне трансакције производима“. У ову категорију се најчешће сакрива трговина оружјем, па изгледа да су америчке компаније продале Русима оружје за неколико милијарди долара, док званична политика Вашингтона војно помаже Украјини конзервама хране и сличним производима - каже Здравковић. Из Министарства трговине тврде да извоз Србије није пао: „Извоз неких пољопривредних производа повећан је и неколико десетина пута.“ Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА