Најновије

Нотари направили хаос! Све поскупело!

Од 1. септембра, овера заложне изјаве која се прилаже банци за стављење некретнине под хипотеку приликом узимања стамбеног кредита је поскупела 45 пута! Наиме, досадашња цена овог документа који се парафирао у суду је била 550 динара на све износе стамбених зајмова, а сада, када су тај посао преузели нотари, кошта енормно више и зависи од висине стамбене позајмице.
Поскупели услуге за 50 пута (Фото: steigerlaw.typepad.com)

Поскупели услуге за 50 пута (Фото: steigerlaw.typepad.com)

Тако за износ кредита од 30.000 евра овера заложне изјаве за успостављање хипотеке кошта 25.200 динара плус ПДВ. Уколико је некретнина вредна 100.000 евра услуга нотара је 50.400 динара плус ПДВ. За износ од милион динара, оверу неопходног документа нотари ће наплаћивати 237.600 динара! Што је већа вредност кредита, то је заложна изјава скупља. - Увођењем нотара, знатно је повећан износ који је потребан за оверу заложне изјаве за успостављање хипотеке - истакао је Верољуб Дугалић, генерални секретар Удружења банака Србије. - Тај трошак ће плаћати клијент и они ће се пренети на укупне трошкове кредитног аранжмана, односно зајам ће бити скупљи за 0,1 одсто.
Прочитајте још:
Како кажу у једној од највећих банака у Србији, која одобрава веома велики број стамбених зајмова, њима је свеједно да ли ће клијент заложну изјаву оверити у суду за 550 динара, или код нотара за сто пута већи износ. Банкари прихватају и документ парафиран у судовима, али како кажу, судови неће да оверавају овај документ, него га пребацају код нотара. Стамбени кредити у Србији се све мање узимају. Тако, према подацима Кредитног бироа Удружења банака Србије, у првих осам месеци ове године је одобрено ових девизних позајмица у вредности од свега 13 милијарди динара. Осим мале платежне моћи, разлог су и високи трошкови који прате одобравање ових кредита. Тако, за куповину некретнине на кредит од 43.000 евра, потребно је учешће од 13.000 евра. Камата је 5,90 одсто, а рата 162 евра. За овај зајам потребно је, поред учешћа, издвојити накнаду банци од 1,5 одсто или 450 евра, платити таксу за упис хипотеке од 20.000 динара, оверити заложну изјаву, која сада кошта 25.200 динара плус ПДВ. Премија осигурања код Националне корпорације је 525 евра плус 30 евра, процена вредности некретнине 100 евра, процена вредности некретнине која је предмет хипотеке 80 евра и плаћа се сваке три године. Томе треба додати „сићу“ као што је повлачење извештаја кредитног бироа, менице... од неколико стотина динара. Раније  су заложне изјаве давале банке, а оверавали их судови. Сада их у форми јавнобележничких записа сачињавају нотари, а награда за рад бележника није ствар његовог хира, већ је одређена законом и тарифама о наградама, објашњава Миодраг Ђукановић, председник Јавнобележничке коморе. Он је потврдио да је сада за странке то скупље, јер се вредност награде одређује према потраживању које се обезбеђује хипотеком или пак самом хипотеком. Осим што саставља јавнобележнички запис, нотар за његову законитост и веродостојност одговара и материјално (најмања свота осигурања коју мора да плати је 80.000 евра) и дисциплински. Све то улази у цену услуга. (В. Ц. С.) Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА