Најновије

Шкоти сутра говоре судбоносно "Да!"

EДИНБУРГ - У Шкотскоj jе последњи дан кампање уочи историjског гласања сутра на референдуму о независности Шкотске од Уjедињеног Kраљевства.
Шкотска - ту би ор нот ту би! (Фото: infowars.com)

Шкотска - ту би ор нот ту би! (Фото: infowars.com)

Oбе стране настоjе да у финишу кампање убеде неодлучне гласаче да своj глас даjу баш њима, пренео jе ББЦ. Британски лист "Индипендент" истакао jе да ће полициjа бити у стању повећане приправности у петак без обзира на резултат референдума. Последњи резултати анкета показуjу да су они "за" и они коjи кажу "не" отцепљењу врло близу jедни другима, са минималним вођством оних коjи су за останак у униjи, пренео jе ББЦ. Према резултатима три последње анкете (за "Деjли Tелеграф", "Скотсмен" и "Деjли Mеjл"), воде противници независности и то у односу 52 према 48 одсто. Премиjер Шкотске Aлекс Салмонд jе у писму гласачима затражио да подрже независност, поручивши им: "хаjде да то урадимо". "Пробудимо се у петак уjутро првог дана у бољоj земљи. Пробудите се уз сазнање - ви сте то урадили... не допустите да ова шанса проклизи кроз наше прсте. Не дозволите им да нам говоре да ми не можемо. Хаjде да то урадимо", написао jе Салмонд у писму гласачима. Салмонд jе, такође, поручио гласачима да ће имати власт у своjим рукама ако буду гласали за отцепљење. Премиjер Шкотске jе нагласио и да веруjу у себе када буду отишли на бирачко место и да забораве све статистике и политичке аргументе из двогодишње кампање. "Шта да радимо? Свако од нас то зна. Jа тражим само ово - донесите одлуку бистре главе и чисте савести", поручио jе Салмонд Шкотима. Лидер кампање "Боље jе заjедно" Aлистер Дарлинг и бивши британски премиjер Гордон Браун предводиће данашњи митинг у Глазгову "Воли Шкотску, гласаj не". Лидерка шкотских лабуриста Jохан Ламонт и лидерка шкотских конзервативаца Рут Деjвидсон биле су током целе ноћи ради кампање "не" независности. Ламонтова се сусрела са штампарским радницима у ноћноj смени у издавачкоj компаниjи "Tринити Mирор принт ворк", коjима jе обећала "боље, брже, сигурниjе промене" ако буду гласали против независности. Директор кампање "Боље jе заjедно" Блер MекДугал рекао jе да "за разлику од Aлекса Салмонда коjи jе у победничкоj тури хеликоптером, "Боље jе заjедно" проводи ноћ у кампањ и за глас "не". Лист "Индипендент" jе пренео да се шкотска полициjа припрема за евентуалне протесте после резултата референдума. Шеф Шкотске полициjске федерециjа Браjан Доерти рекао jе да полициjа континуирано прати ситуациjу и видеће "развоj ситуациjе" после сутрашњег гласања на референдуму. Полициjа ће "одговорити адекватно на сваку ситуациjу" коjа би могла да настане после резултата, коjи ће, како се очекуjе, бити обjављени у петак уjутро.
Прочитајте још: Шкотска не одлази
Доерти jе рекао да би демонстрациjе могле да се развиjу у петак поподне и да се наставе и током ноћи. Полициjа ће, истакао jе Доерти, усмерити своjе људе тамо где треба да буду. У Шкотскоj ће 4.3 милиона људи гласати 18. септембра на референдуму о шкотскоj независности. На листићу ће гласачима бити постављено питање "Да ли Шкотска треба да буде независна држава?" и на њима jе заокруже "да" или "не". Дан уочи гласања, судбина Велике Британиjе jе краjње неизвесна, jер анкете указуjу на тесну трку заговорника и противника униjе, навеле су западне агенциjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА