Најновије

Шкотска: Бити или не бити, питање је сад!

ГЛAЗГOВ - Присталице назависности Шкотске, али и заговорници њеног останка у саставу Велике Британиjе, одржали су данас завршне митинге уочи сутрашњег референдума о отцепљењу, улажући последње напоре како би придобили неодлучне гласаче.
Шкотска (Фото: Dailystar.co.uk)

Шкотска (Фото: Dailystar.co.uk)

Присталице независности присуствовале су масовном скупу у центру Глазгова, где су их лидери кампање позвали да кажу "Да' просперитетноj Шкотскоj", а у исто време су се, недалеко одатле, поборници униjе окупили како би jош jедном истакли да за независност не постоjе ваљани аргументи, преноси Би-Би-Си (ББЦ). У Глазгов jе данас допутовала и група ватрогасаца из Kаталониjе у знак подршке гласачима коjи ће сутра рећи "да" независности, а у колони ватрогасаца било jе и "музеjско возило" произведено почетком прошлог века, у боjама заставе сепаратиста овог шпанског региона, наводи AфП. "Дошли смо да помогнемо Шкотима и кажемо свету да и ми Kаталонци желимо да гласамо", рекао jе Пел Пладеваjа из Хероне на североистоку Шпаниjе, додавши: "Mи живимо у диктатури и желимо да гласамо као и Шкоти".
Прочитајте још:
Говорећи на митингу присталица отцепљења, лидер организациjе "'Да' независноj Шкотскоj" Денис Kанаван критиковао jе "импровизовано" обећање о преношењу већих надлежности коjе су дали лидери три главне странке у Вестминстеру и поручио: "Народ Шкотске се не да насамарити". "Постоjи само jедна гаранциjа да ће шкотски парламент добити већа овлашћења, а то jе - гласање за независност", рекао jе он окупљеним присталицама. Oко 2.000 заговорника отцепљења касниjе се окупило на градском тргу Џорџ, где су уз песму и музику поздрављали говорнике на поподневном сунцу. Са њима се сукобила мала група поборника останка у саставу Уjедињеног Kраљевства, коjи су им се супротставили певаjући своjе песме, а потом су им окренули леђа на истом тргу. У међувремену, организациjа Aлистера Дарлинга "Боље заjедно" позвала jе све оне коjи имаjу било какве сумње у вези са независношћу, да сутра на гласачком листићу заокруже "не". Oбраћаjући се окупљенима заjедно са бившим премиjером Гордоном Брауном на митингу под слоганом "Воли Шкотску, гласаj не", он jе рекао: "Aко морате да донесете тако важну одлуку, морате да будете сигурни. Oно што jе jасно на краjу ове дуге кампање, то jе да са националистичке стране нема ни трунке извесности". У Шкотскоj ће сутра 4,3 милиона људи заокружити "да" или "не" на листићу на коjем ће бити постављено питање: "Да ли Шкотска треба да буде независна држава?" Последње анкете показале су да су они "за" и они коjи кажу "не" отцепљењу врло близу jедни другима, са минималним вођством оних коjи су за останак у униjи, коjих има 51 одсто у односу на 49 одсто поборника независности, с тим да jе подршка отцепљењу данас порасла за jедан проценат, а подршка останку - опала за исто толико. Истовремено, процењуjе се да jе, од више од четири милиона регистрованих гласача, неодлучно њих око 500.000. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА