Најновије

И поред санкција роба из ЕУ роба стиже у Русију преко Србије, Турске, Белорусије...

МОСКВА - Руска царина ради квалитетно и продуктивно. Али чак строги закони и брижљиви прилаз царини не може потпуно да прекине забрањени увоз пољопривредне продукције из Европе која је доспела под годишњи ембарго. Намирнице из ЕУ и Аустралије, мада и у ограниченој количини, ипак се појављују на руским тезгама.
Воће и пољопривредни производи заобилазе руске санкције (Фото: Википедија)

Воће и пољопривредни производи заобилазе руске санкције (Фото: Википедија)

У то су се уверили представници Друштвене коморе, посетивши неколико великих престоничких супермаркета. Они су нашли норвешког лососа и аустралијску јагњетину. Крајем августа цариници у Приморју су задржали на граници сто тона америчких виршли и пилетине. А сарадници Россељхознадзора су пронашли брескве и нектарине из Шпаније и јагоде из Грчке. Коментарише директор медијске групе Сељачке вести, доцент Тимирјазевске пољопривредне академије Игор Абакумов. - То се никако не може спречити, зато што се дешава једноставно промена ознака ових намирница, квалитет се због тога не погоршава. При томе све се ради скоро званично. Ове намирнице мирно доспевају на наше тржиште. Указује се друга земља порекла и готово. Продукције стиже много мање, али она постоји. Европски произвођачи, оставши кратких рукава због деловања сопствених влада, траже нове начине да заобиђу руске узвратне мере. Тим поводом популарна на интернету шала о шкољкама из Белорусије изгледа да је заживела. Практично сваког дана царински органи налазе забрањене за увоз у Русију намирнице под сасвим другим ознакама. Покушавају да их проведу кроз земље Царинског савеза – Белорусију и Казахстан. Россељхознадзор је већ пресецао покушаје реекспорта преко територије Белорусије партије јабука, брескви, шљива, парадајза без указане земље порекла или са указаном Турском, Србијом, Македонијом и низом афричких земаља, између осталог Зимбабвеом. А чешке компаније користе Казахстан као пункт за реекспорт робе на територију Русије. Било је покушаја да се званично постигне договор са трећим земљама о реекспорту, између осталог са Швајцарском, али она је љубазно одбила да се тиме бави, говори аналитичар компаније Алпари Ана Кокорева. - Швајцарци су традиционално неутрални у разним питањима. Они не би хтели да улазе у некакву конфронтацију са Русијом. Зато су решили да се суздрже од сличних ствари. Уз то прилично је велики ризик по репутацију земље. Швајцарска је пристојна земља и не доличи јој да врши „сиви“ извоз.
Прочитајте још: ЕК: Правила тржишта ЕУ не односе се на градњу Јужног тока у СрбијиГлад не пита: Срби осуђени на хрватску свињу!
А док једни траже начин да се врате, други траже начин да дођу и да се развијају. Низ земаља се бори за излазак на атрактивно и велико руско тржиште. То су и најближи суседи – Азарбејџан, и далеке државе – Израел и Египат. И заузете полице руских продавница ће постати још једно сложено питање за Европу после укидања ембарга. Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА