Најновије

НАТО "гура" Кијев у рат!

МОСКВА - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да ако би Запад престао да користи "лошу логику санкција и претњи" против Русије, и даље је могуће обновити поверење, какво је постојало раније, а које је имало чврст темељ међусобне сарадње.
НАТО И Украјина (Фото: НАТО Википедија)

НАТО И Украјина (Фото: НАТО Википедија)

- Очигледно је да тренутни односи између Русије и ЕУ наилазе на озбиљно тестирање издржљивости. Деструктивна линија европских партнера у вези са унутрашњом украјинском кризом, коришћење двоструких стандарда у оценама ситуације у Украјини, покушаји притисака санкцијама, озбиљно поткопавају поверење према Европи. Истовремено сигуран сам да тачка после које нема повратка у нашим односима није пређена - рекао је Лавров. Он је изразио наду да ће преовладати здрав разум међу западним политичарима, који спроводе "деструктивну линију санкција" и који шаљу сигнал директне подршке "партији рата" у Кијеву. У Вашингтону и Бриселу морају да схвате да ми задржавамо право да урадимо све што је потребно да бисмо заштитили своје правне интересе, укључујући интересе националне безбедности у свим њеним димензијама - упозорио је Лавров. Он је казао да је НАТО одиграо деструктивну улогу у украјинској кризи и да фактички подстиче Кијев на насилно решавање конфликта. - Привлачи пажњу деструктивна улога НАТО-а током читаве унутар украјинске кризе. Између осталог, Алијанса је кренула са јачањем војног потенцијала Украјине, који се, као што је познато, користи против цивила. Руководство НАТО-а подржава намере држава - чланица да у већем обиму снабдевају Украјину специјалним средствима, војном опремом, које украјинске власти могу употребити за унутрашњу репресију. На тај начин Кијев се фактички подстиче на насилно решавање конфликта - рекао је шеф руске дипломатије. Он је оценио да планови одржавања маневара земаља Алијансе са Украјином на украјинској територији, "не доприносе мировном процесу и само продубљују раскол у украјинском друштву". Лавров је истовремено одбацио оптужбе за руско војно мешање у Украјини као део информативног рата. Он је нагласио да су многи наводи Запада против Русије неосновани. Конкретно, тврдње да су руске трупе биле уведене на територију Украјине. - Оптужбе на рачун Русије за војно мешање у конфликт, чују се не први пут - од самог почетка кризе оптужују нас практично за све. Они никада нису представили чињенице. Недостатак доказа, прећуткивање и искривљавање истине - карактеристична је црта позиције САД и неколико европских земаља - рекао је Лавров. Осим тога, он је позвао Кијев да направи исправан избор о судбини целе земље. Сада, како је рекао, влада Украјине ризикује да "уклизи у ауторитарност и национално-радикалну диктатуру", уколико не стави нагласак на регулисање унутрашњег оружаног конфликта И интересе цивила. У ту сврху, "без изузетка спољни играчи морају да покажу уздржаност", која се по његовом мишљењу "нажалост, не види". Уместо тога, Запад "неразумно воли да сву одговорност за оно што се дешава пребацује на Русију", додао је он.
Прочитајте још:

БОЛЕСТ: Maсовна међусобна силовања у америчкој војсци

И поред санкција роба из ЕУ роба стиже у Русију преко Србије, Турске, Белорусије…

Лавров је истакао да се сада појавила реална шанса за прекид братоубилачког рата, за шта је потребно да се паралелно са одржањем примирја што пре покрене отворени дијалог уз учешће свих региона и политичких снага. - Наша позиција је потпуно јасна: желимо мир у Украјини који је могуће достићи само путем широког националног дијалога - казао је он. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА