Најновије

ПОВРАТАК КОМУНИЗМА У СЛОВЕНИЈУ: "Другарице и другови" поново у парламенту!

ЉУБЉАНА - У новом словеначком парламенту поновно се после 25 година могу чути изрази "друг" и "другарица", којима се међусобно ословљавају посланици Удружене левице - страначке групације која се залаже за стварање "социјализма 21. века" и која је настала на таласу протеста који су пре две године потресали земљу и срушили владу тадашњег премијера Јанеза Јанше.
Фото: Бизлифе.рс

Фото: Бизлифе.рс

Странка је на европским изборима у мају освојила 5,9 одсто гласова, али није успела да добије посланика у Европском парламенту, док је на јулским превременим парламентарним изборима с истим постотком гласова добила две посланице и два посланика, што је било прилично изненађење. Током јучерашње расправе о именовању нове владе премијера Мире Церара, посланици Удружене левице у парламенту су универзитетског професора права називали "колегом", док су се међусобно ословљавали "друг" и "другарица" или "госпођа другарица" и "господин друг". Обнови комунистичке иконографије и израза, преноси Хина, најоштрије се противи најјача опозициона Словеначка демократска странка која бившој премијерки Аленки Братушек замера да је створила друштвену атмосферу за такве појаве. Јаншина странка је обавестила председника нове Европске комисије Жан-Клод Јункера да се Братушек фотографисала с црвеним звездама петокракама, симболом југославенског комунизма и да је једном приликом певала италијанску партизанску песму "Бандијера роса" што је, према оцени конзервативних странака, дисквалификује за високи положај у Комисији.
Прочитајте још:

„Кад он заврши, можеш ићи и ти“: Морнар и конобар силовали пијану девојку, нудили је и кувару 

(ВИДЕО) На Цетињу се гласало на референдуму о независности Шкотске

Словеначки парламент потврдио је синоћ на ванредном заседању нову коалициону владу премијера Церара, чија је странка победила на јулским изборима и након тога ушла у коалицију са Демократском странком пензионера и Социјалним демократима. За 16-члану владу, састављену од три странке левог центра, гласало је 54, док је против било 25 посланика словеначког парламента који броји 90 чланова.Избори су расписани након што је Братушек у мају поднела оставку, пошто није поново изабрана за лидера Позитивне Словеније. Церарова влада је обећала рестриктивну фискалну политику, укључујући смањено трошење и боље прикупљање пореза, а Церар је поручио: "Ако не делујемо одлучно, садашње трошкове за плате и пензије плаћаће наша деца". Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА