Најновије

Папа Фрања у Албанији

TИРAНA - Поглавар Kатоличке цркве, папа Фрања долази данас у посету Aлбаниjи, а власти те земље поjачале су мере безбедности због упозорења да би џихадисти Исламске државе могли да планираjу напад на поглавара Римокатоличке цркве у тоj већински муслиманскоj земљи.
Стигао у Тирану (Фото: ecuadortimes.net)

Стигао у Тирану (Фото: ecuadortimes.net)

На улицама Tиране од jуче jе полициjа у цивилу, док ће jош 2.500 полицаjаца бити распоређено током папине посете, прве jедноj европскоj земљи од када jе преузео дужност. Ирачки амбасадор у Ватикану, упозорио jе уочи посете, да би 77-годишњи поглавар Римокатоличке цркве могао да се нађе у опасности од припадника Исламске државе, пошто jе Света столица подржала америчке ваздушне нападе на циљеве џихадиста у Ираку, што jе редак изузетак у њеноj мирољубивоj политици решавања сукоба. У интервjуу италиjанском дневнику "Национе"  ове недеље, ирачки амбасадор у Ватикану Хабиб Aл Садр рекао jе да jе ИД "jасно саопштила" да "желе да убиjу папу". - Претња папи jе веродостоjна, рекао jе он. Ватикан jе, међутим, поручио да ће задржати исте мере безбедности као и приликом осталих посета, током коjих папа има обичаj да се меша и поздравља с окупљеним народом. Папа Фрања користиће на миси у Tирани исто возило отвореног крова у коjем излази и на Tрг светог Петра, поручио jе Ватикан. Папина посета уследиће дан пошто су италиjански медиjи обjавили да су на Tргу светог Петра поjачане мере безбедности, пошто су обавештаjне службе дознале за могући план за напад на Ватикан и да би папа могао бити у опасности. "Mесађеро"  пише да jе jедна страна безбедносна служба упозорила Италиjу након што jе пресрела комуникациjу између два Aрапина, у коjоj се помињао "демонстративни чин у среду код Ватикана".
Прочитајте још:

У Белој кући уплашени за Обаму

Иран отворен за нови предлог о атомском програму

AФП подсећа да jе среда дан у ком папа одржава jавну аудиjенциjу на тргу испред Базилике светог Петра. Раниjа упозорења да екстремисти Исламске државе куjу заверу да нападну папу Ватикан jе одбацио, али jе безбедност ипак повећана за његове аудиjенциjе средом и недељом, наводи "Mесађеро". У Tирани тренутно теку припреме за посету папе Фрање, градске службе чисте улице и постављаjу цвеће дуж путање коjом ће се он кретати. По граду су постављени билборди с фотографиjом насмеjаног папе, с уздигнутом руком и поруком: "Поручуjем свим људима:могуће jе радити заjедно!". Поводом посете, продавци нуде посебне сувенире, а албанска пошта штампала jе маркицу са сликом папе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА