Најновије

Србија декласирала Анголу на старту Светског првенства

Деби из снова! Репрезентација Србије успешно је започела такмичење на 17. Светском првенству у Турској. Изабранице Марине Маљковић у историјском премијерном мечу наше земље под именом Србија биле су више него доминантне у дуелу са прваком Африке Анголом и славиле резултатом 102:42 (22:10, 24:8, 27:18, 29:6). Србија ће у мечу 2. кола групе Д у недељу од 20.30 играти против Сједињених Америчких Држава.
Сјајан старт (Фото: КСС)

Сјајан старт (Фото: КСС)

Можда је Ангола пре меча важила за "ратничку" екипу, али је то у пракси на терену показала Србија. Африка екипа је повела са 3:0, искористивши малу дозу треме код играчица Србије које су се испромашивале у уводним минутама. Међутим, када је трема постала прошлост исто се десило и са резултатском неизвесношћу. Предвођене Јеленом Миловановић која је у уводним минутама постигла 8 поена, уз три скока, Српкиње су направиле серију 10:0 и показале ко је газда на терену. Још једна серија 10:0 донела је српском тиму предност 20:8 у смирај првих десет минута утакмице у "Абди Ипекчију" и показала у ком правцу ће ићи овај меч. Где су стале у првом, ту су изабранице Марине Маљковић наставиле у другом периоду. Две везане тројке Невене Јовановић и Јоване Рад донеле су српском тиму предност 35:12 у 16. минуту утакмице. Али, оно што је много битније од броја постигнутих поена била је велика борбеност које су на сваком делу терена показивале српске репрезентативке. Србија је на одмор отишла са 28 поена вишка (46:18), потпуно је надскакала ривала (26:18), уз 10 офанзивних ухваћених лопти. Српске репрезентативке су одузеле десет лопти ривалу, уз само четири грешке, при том натерали ривала на 13 грешака.
Прочитајте још:
У финишу првог периода у игру је ушла и најмлађа репрезентативка Сања Мандић, а прилику да заигра на премијерном мечу светског шампионата добило је свих 12 играчица. Висока предност није превише опустила српски тим у других 20 минута. Иако је одбрана у неколико ситуација заказала, резултат је из минута у минут растао до крајњих 60 поена разлике. И при вођству од 40-так поена предности била је видљива жеља српских репрезентативки да нападну сваку лопту ривала, о чему најбоље говори резултат последње четвртине. Поенима Дајане Бутулија Србија је у уводним минутама последње четвртине повела са 41 поеном предности (77:36), да би тројком Јоване Рад у 36. минуту та предности пробила и границу од 50 поена (89:38). Тројком Сање Мандић минут пре краја Србија је повела са 100:40, а 60 разлике било је и на крају меча. Србија је у потпуности неутралисала скок ривала и свела Анголу на само 25 ухваћених лопти, од чега седам у фази напада. Са друге стране Србија је ухватила 40 лопти, 13 у нападу. Српски тим је направио десет изгубљених лопти и 18 пута је узео лопту ривалу, док је са друге стране Ангола направила 27 грешака и имала пет освојених лопти. Најефикасније у српском тиму биле су Јелена Миловановић са 16, Дајана Бутулија са 15, Тамара Радочај са 14 и Ана Дабовић са 12 поена. Куриозитет је да су се свих 12 играчица уписале у листу стрелаца. Србију у недељу увече очекује сасвим другачији меч. Ривал је актуелни светски и олимпијски шампион, екипа Америке. Далеко битнија ће бити утакмица трећег кола у којој ће Србија покушати да изненади Кину и заузме друго место у групи Д. Извор: Kошарка24.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА