Најновије

Американац, Немац и Рускиња летели у свемир...

Руска космонауткиња Јелена Серова је стигла на орбиталну станицу ИСС. Серова је укупно четврта Рускиња у свемиру и једна од тренутно шесторо чланова посаде ове станице. Пут до ИСС-а је трајао само шест сати.
Јелена Серова, фото: np-coburg.de

Јелена Серова, фото: np-coburg.de

Трочлана екипа, или „експедиција“, како то зове америчка свемирска агенција НАСА, чини 42. ИСС-мисију. Она ће нешто више од месец дана радити заједно са 41. мисијом која је у орбити још од 28. маја. Сада је на свемирској станици укупно шесторо космонаута. Већ готово четири месеца тамо су Максим Сурајев (командант/Русија), Грегори Вајзмен (инжењер/САД) и Александер Герст (инжењер/ Немачка), а управо су им се придружили инжењери Бери Вилмор (САД), Александер Самокутјајев (Русија) и – инжењерка Јелена Серова, преноси Дојче веле. Она је четврта Рускиња у свемиру; прва жена у свемиру је била Валентина Терјешкова 1963. Готово 20 година касније, 1982, у орбити је била Светлана Савицкаја, а 1997. је Јелена Кондакова остала у свемиру 178 дана. Јелена Серова има 38 година; 2001. је завршила студије на Московском државном ваздухопловном институту, а две године касније и студије економије на Универзитету за развој инструмената и рачунара, такође у Москви. Пре него што је добила место у свемирском програму, радила је као техничарка у свемирском концерну Енергија као и у руском Центру за контролу свемирских мисија у Корољову. Године 2006. примљена је у групу за тренинг космонаута РККЕ-16 и потом завршила основни тренинг који је трајао од фебруара 2007. до јуна 2009. године, 2011. је номинована за чланицу екипе Сојуза ТМА-14М и 42. ИСС-мисије.
Не пропустите:(ФОТО ПРИЧА) 10 изненађујућих ствари које се виде из свемираПАЖЊА: Међународна свемирска станица снимила НЛО!(ВИДЕО) СНИМИЛИ ВАНЗЕМАЉЦА: На Марсу пронашли лик свемирског војника
Извор: Б92/Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА