Најновије

Tенкови, артиљерија, минобацачи испред скупштине

У Београду ће се поводом Дана ослобођења главног града одржати велика војна парада на којој ће Војска Србије представити њене тренутне могућности у оквиру све три мисије: очување територијалног интегритета земље, помоћ народу у ванредним ситуацијама и задаци у оквиру мировних опер
M-84AS (фото: Википедија)

M-84AS (фото: Википедија)

Испред свечане бине испред скупштине промаршираће 20 ешалона копнене војске и припадника речне флотиле, док ће ваздухопловни ешалон чинити ловци „миг-29” и „миг-21”, ловци-бомбардери „орао”, школско-борбени авиони Г-4, хеликоптери Ми-8, Ми-17 и „газела”. Од средстава тешке борбене технике наступиће домаћи тенкови М-84, борбена возила пешадије М-80, артиљерија домаће производње од 122 и 152 мм, нови минобацачи од 120 мм, вишецевни бацачи ракета „пламен” и „огањ” од 128 мм и „оркан” од 262 мм. Преставиће се и нови домаћи камиони ФАП 1118. Последњи ешалон копнене војске имаће у свом саставу потпуно нова средства ратне технике и модификације постојеће, као што су модификовани ракетни ПВО системи „куб” и „нева”. Углавном, видећемо оно најбоље што од војне технике сада имамо.
Прочитајте још:„Парада европских жеља“ са 7000 полицајаца и борним колима
Организациони одбор параде почеће с радом у среду 1. октобра и нема се баш много времена за уходавање свих ешалона. Војну параду отвориће припадници војске који ће носити ратне партизанске заставе свих јединица НОБ-а које су ослободиле Београд. Међу њима биће и ратне заставе јединица Црвене армије које су учествовале у биткама за ослобођење Београда. Командант војне параде још није одређен, биће то свакако генерал, али о томе ће одлучити Генералштаб. Могуће је да то буде командант Копнене војске генерал Александар Живковић. Извор: Политика (пише: Мирослав Лазански)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА