Најновије

Путин једини носилац највишег ордена Србије!

Председник Србије Томислав Николић уручиће руском колеги Владимиру Путину највише српско одликовање – Орден Републике Србије на великој огрлици, на церемонији 16. октобра. Реч је о ордену првог степена, а Путин ће бити први и за сада једини коме ће бити додељен, како је наведено „за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Руске
Владимир Путин (принтскрин РТ)

Владимир Путин (принтскрин РТ)

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен 2010. и додељује се председницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ. Владимиру Путину највише српско одликовање додељено је још 22. фебруара 2013. године, указом председника Николића. Укупно је до сада додељено 18 Ордена Републике Србије – 17 другог степена и један, Владимиру Путину, првог степена. Реч је о раду аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звезде. Огрлицу чини 19 делова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовековних камених украса. На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица. Други степен ордена нема огрлицу, већ се носи на ленти, оденутој укосо преко груди. Орден Републике Србије, као и друго ордење, направљен је од сребра високе чистоће, са позлаћеним деловима, а обојени делови израђени су од печеног емајла. Укупна тежина ордена је око 800 грама, а уз њега се додељује кутија, као и посебна грамата.
Прочитајте још:
Одликовани државници Истовремено када и Путина, Николић је Орденом Републике Србије на ленти (другог степена) одликовао 11 светских државника, међу којима председнике Јерменије Сержа Саргсјана, Азербејџана Илхама Алијева, Белорусије Александра Лукашенка, Грузије Михаила Сакашвилија, Казахстана Нурсултана Назарбајева, Киргизије Алмазбека Атамбајева, Молдавије Николаје Тимофтија, Таџикистана Емомали Рахмона, Туркменистана Гурбагулу Бердимухамедова, Украјине Виктора Јануковича и Узбекистана Ислама Каримова. Николић је током 2013. орденом другог степена на ленти одликовао председника Словачке Ивана Гашпаровича, Кипра Димитриса Христофијаса, Грчке Кароласа Папуљаса, Румуније Трајана Басескуа, као и премијера Шпаније Маријана Рахоја. Постхумно је одликован председник Венецуеле Уго Чавес.
Б. Билбија
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА