Најновије

Чуло мириса говори колико ћете живети

Мерење чула мириса код старијих лица може да помогне лекарима да одреде колике су шансе да та особа буде жива у наредних пет година, резултати су најновијег истраживања.
Фото: imgarcade.com

Фото: imgarcade.com

У истраживању у којем је учествовало 3.000 одраслих, 39 одсто са најслабијим чулом мириса умрло је у наредних пет година, у поређењу са 10 одсто који су правилно идентификовали мирисе. Научници кажу да губитак чула мириса не узрокује директно смрт, али може да буде знак упозорења. Истраживачи са Универзитета у Чикагу затражили су од лица од 57 до 85 година старости, да учествују у кратком тесту мириса који је укључивао идентификовање посебних мириса нанесених на врх оловке. Међу понуђеним мирисима били су пеперминт, риба, поморанџа, ружа и кожа. Пет година касније, 39 одсто испитаника који су имали најнижи резултат је умрло у односу на 19 одсто са умереним резултатом и 10 одсто са одличним резултатом. Упркос чињеници да су у обзир узете ставке као што су године, исхрана, пушење, материјално стање и опште здравље, истраживачи су утврдили да су они са најлошијим чулом мириса у већој опасности. "То не значи директан узрок смрти већ је предзнак, рани систем упозорења. Ово је брз и јефтин начин да се идентификују најугроженији пацијенти", рекао је професор Џајант Пинто, водећи истраживач овог пројекта, а преноси Би-Би-Си.
Прочитајте још:У вину пронађена бактерија одлична за здравље!Проверите да ли имате симптоме депресије?
Иако се не зна тачна веза између година живота и чула мириса, научници верују да смањена способност идентификовања мириса наговештава мању регенерацију или обнову ћелија у целом телу, јер здраво чуло мириса зависи делимично од сталне обнове ћелија на линији носа. Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА