Најновије

Ново откриће: ХИВ је настао 20-их година прошлог века у Киншаси!

Нова генетска историја ХИВ-а показује да је пандемија готово сигурно започела двадесетих година 20. века у Киншаси, у Демократској Републици Конго.
ХИВ је настао пре скоро 100 година (Фото: википедија)

ХИВ је настао пре скоро 100 година (Фото: википедија)

Ширењу вируса значајно је допринео железнички превоз, али и проституција, па се сида убрзо могла дијагностиковати широм Африке, а касније и света. Међународни тим истраживача реконструисао је генетску историју ХИВ-1 групе М пандемије и открила да је заједнички предак групе, вероватно настао у Киншаси у поменутом временском периоду. Иако су различити сојеви вируса прешли са осталих примата на људе барем 13 пута, само један такав пренос довео је до пандемије. То се догодило због низа фактора који су се поклопили: урбаног развоја, снажних саобраћајних веза током белгијске колонијалне владавине и проституције, пише у журналу Сциенце. “По први пут анализирали смо све доступне доказе уз помоћ последњих филогеографских техника, које нам омогућавају да статистички проценимо одакле потиче вирус”, каже један од аутора Оливер Пибус са Одељења за зоологију Универзитета Оксфорд. “То значи да са великим степеном сигурности можемо одредити одакле је потекла пандемија ХИВ-а”.
Прочитајте још:Како смањити ризик од астме?Ових 10 ствари одмах требате престати радити!
Друштвене промене и остваривање независности Конга у комбинацији са иницијативама за јавно здравље, због којих је дошло до небезбедне употребе игала, дошло је до ширења вируса. ХИВ је први пут идентификован 1981. а епидемија је беснела светом готово десет година, пре настанка антиретровиралних лекова. Сада је ХИВ, од фаталне болести, постао хронично стање, које се може контролисати строгим режимом лечења. Истраживачи кажу да су додатне студије потребне како би се проникло у све факторе који су омогућили ХИВ-у да се шири на овакав начин. Извор; Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА