Најновије

(ФОТО/ВИДЕО) Очајничкa борба до смрти: У битку за град под опсадом фанатика укључила су се и деца

Деца наоружана калашњиковима боре се до смрти како би одбранили сиријски град Кобан, након што ни низ ваздушних напада вођених од стране САД-а, није успео да заустави напредовање Исламске државе.
Фото: Твитер

Фото: Твитер

Неколицина фотографија постављених на Твитеру приказује читаве курдске породице - укључујући старије жене и децу - како очајнички покушавају да зауставе исламске фанатике који већ месецима освајају град за градом. - Курдска породица против терориста Исламске државе у Кобанеу - Курди у Кобанеу требају помоћ! - Пише уз фотографије. Ове фотографије појавиле су се на друштвеним мрежама након што су џихадисти објавили видео који приказује ИСИС-ове борце који су заузели стратешко брдо с којег имају поглед на Кобан. Хиљадама цивила речено је да напусте своје домове на сиријско-турској граници након што их је курдска војска упозорила да их неће моћи заштитити од напада све док турска влада стоји по страни и не чини ништа како би им помогла. Демонстранти широм Турске, као и у Истанбулу и Анкари, због ситуације су се подигли на ноге. Шест ваздушних напада током понедељка незнатно је успорило екстремне исламисте - уништили су четири њихова возила с муницијом, један тенк, те убили џихадисте. Курди су успели отерати милитанте са истока града, али упркос томе што курдска застава још увек виси у центру града, влада тврди да ће град ускоро пасти. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је да без помоћи с копна неће моћи спасити Кобан. Џихадисти у тешким борбама с готово ненаоружаним Курдима у граду на турској граници користе тенкове и напредно оружје. У једном снимку борац Исламске државе говори како су уз божју помоћ већ заузели брдо које гледа на град. Додао је како "војници Ислама" сада грабе према граду и да ће уништити невернике и заузети Кобан. - Ваздушни удари неће нас спречити да заузмемо град - закључио је.
Прочитајте још:Жандарми прекорачили овлашћења, следе откази
Турска: Деветоро људи убијено у протестима због Кобанија Најмање деветоро људи је убијено, а десетине су повређени у протестима широм Турске у уторак, јавили су локални медији, док Курди траже од владе да учини више како би заштитила курдски град Кобан у Сирији од милитаната Исламске државе. Полиција је бацила сузавац и употребила водене топове како би растерала демонстранте који су палили аутомобиле и гуме на улицама турских источних и јужних покрајина у којима већином живе Курди. Сукоби су такође избили у највећем граду Истанбулу и у престоници Анкари. Петоро људи је убијено у Дијарбакиру, највећем курдском граду на југоистоку земље, где су се демонстранти сукобили с полицијом. Један 25-годишњи младић је погинуо у Варту, граду у источној покрајини Мусу, а најмање шесторо људи је повређено у сукобима између полиције и демонстраната, известили су локални медији. Две особе су погинуле у југоисточној покрајини Сирту, а још једна у суседном Батману. Министар унутрашњих послова Ефкан Ала позвао је на окончање протеста. "Насиље није решење. Насиље изазива одмазду. С таквим ирационалним приступом треба одмах завршити", рекао је он новинарима. Извор: Правда, Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА