Најновије

Пола године пакла у Донбасу...

МОСКВА - У Украјини је 14. октобар мрачан дан: пола године од почетка такозване антитерористичке операције Кијева против становништва Доњецке и Луганске области. Доњецк и Луганск нису признали оружани преврат у Кијеву 22. фебруара, инспирисан од стране Вашингтона. Према бројности становништва обе области превазилазе Ирску, а по површини Холандиј
Доњецк (Фото: ЈуТјуб)

Доњецк (Фото: ЈуТјуб)

Четрнаестог априла фактички самопроглашени председник Александар Турчинов је потписао указ о почетку казнених дејстава на југоистоку земље. За пола године гушења „рускофонског бунта“ у Украјини су се научили да убијене броје на хиљаде, избеглице на стотине хиљада, а губитке од „смиривања“ непокорног региона у милијардама долара.

Почетком септембра у Минску је потписан протокол о прекиду ватре, а затим меморандум о примирју у донбасу. Он је између осталог предвиђао одступање тешке артиљерије од линије додира страна на 15 километара. Одреди Националне гарде и приватних армиј акоји нису под контролом Кијева сваког дања крше ове псоразуме гађњем Доњецка и Луганска. Колико ће трајати такво „примирје“, нико се не усуђује да предвиди.

Прочитајте још:Губарјев дошао свести, могуће је да се радило о нападу украјинске диверзантске групе

Тешко је судити о постојању партије мира или партије рата у Кијеву: сама природа правног субјетка кијевске власти је проблематична, каже украјински бизнисмен и политичар, председник Савезне украјинске политичке партије Родина, бивши посланик Врховне Раде Игор Марков.

Од кијевских власти не зависи ништа. Све се решава ван граница Украјине. Ако САД, које воде крајње циничну политику, буде од користи да прекину рат, оне ће издати наредбу да се он прекине. Ако им то не буде од користи, рат ће се наставити. Реалност је врло жалосна. САД је пошло за руком да реализују најодвратнији, најгаднији сценарио. Они су нахушкали Словене против Словена, Украјинци убијају Русе и напротив. Хришћани убијају хришћане. То је могло да се деси само у страшном сну. Али данас је то све реализовано у Украјини.

Никаквих брзих војних успеха, никаквог «недељног» уништавања такозваних «терориста» није било, каже руководилац департмана за пројекте земаља ЗНД Института за политичка истраживања Алексеј Бичков. За Кијев се ова операција претворила у губитак поверења становништва и још ће се претворити у велике неочекиватности на изборима који предстоје 26. октобра. Управљање антитерористичком операцијом је било потпуно некомпетентно, снаге украјинске армије су практично исцрпљене, зато је Кијев и пристао на примирје, каже Алексеј Бичков.

Економски Украјина једоставно не може да издржи вођење рата. Ову кампању је немогуће наставити. Са друге стране и снаге Новоросије (устаника) су исцрпљене, осећа се недостатак наоружања, припремљених бораца, добровољаца. Ситуација је сада таква да и владиним снагама и снагама устаника није повољнан наставак војних дејстава. Другим речима, склопљено примирје је повољно и влади и устаницима. Невоља је само у томе што ово примирје неће дати да се сачува националистичке снаге потпут Националне гарде и приватних армија олигарха Коломојског. Оне неће дати да се заустави овај рат. Он им даје велики прилив финансијских средстава.

Устаницима Доњецка и Луганска у регионима ослобођеним од нацистичке украјинске Националне гарде, пронађено је већ неколико тајних масовних гробница. У њих је сваљено на десетине унакажених трупова људи, који су подвргнути зверским мучењима и малтретирањима. Русија, заједно са представницима Доњецка и Луганска, намерава да покрене тужбе у међународним судовима против украјинских безбедносних ресора и приватних армија за ратне злочине. Само у непризнатој Новоросији већ је припремљено више од 13 хиљада тужби Европском суду за људска права.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА