Најновије

Од Мире Марковић до Рашковић-Ивић, ово су жене које су водиле странке у Србији

Политичким партијама у Србији, којих има преко 100, до сада су управљале само четири даме, а ту част имале су Југословенска левица, ДХСС, Грађански савез Србије и сад Демократска странка Србије.
Мира Марковић (Фото: BBC)

Мира Марковић (Фото: BBC)

  Санда Рашковић Ивић изабрана је на Изборној скупштини ДСС-а за наследника Војислава Коштунице и тако постала четврта дама на челу неке од политичких партија у Србији, а пре ње то су биле Мира Марковић (ЈУЛ), Весна Пешић (ГСС) и Олгица Батић (ДХСС)! Реткост у Србији је да на челу политичке партије буде дама, а ту част да је предводе жене до сада су имале само четири странке – ЈУЛ, ГСС, ДХСС и сада ДСС. У Србији је, према подацима Министарства државне управе и локалне самоуправе, регистровано 100 политичких партија. Прва жена на челу неке странке у Србији после Другог светског рата била је Весна Пешић која се налазила на челу Грађанског савеза Србије. Вечити опозиционар, остаће упамћена као члан многих опозиционих савеза против Слободана Милошевића, међу њима су коалиције са странкама Вука Драшковића, Зорана Ђинђића и Чедомира Јовановића. Супруга Слободана Милошевића Мира Марковић основала је своју странку – Југословенску левицу (ЈУЛ), која је све до петооктобарских промена била на власти у коалицији са СПС-ом. Слом странке и њено гашење дошло је 2003. године кад је ЈУЛ учествовао самостално на парламентарним изборима и освојио 0.09 одсто гласова!
Прочитајте још:Стезање каиша до 2017.године!Амбасадор Манчанг: Сарадња Србија и Кине може да буде боља
Олгица Батић од 29. 12. 2010. године, након смрти оца Владана Батића, налази се на челу ДХСС-а, а као део коалиције са СНС-ом ушла је у Скупштину Србије, где је народни посланик. Демократска странка Србије изабрала је Санду Рашковић Ивић за наследника Војислава Коштунице и за новог лидера странке. Она је добила скоро три пута више гласова делегата од противкандидата Милоша Алигрудића. Извор: Телеграф.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА