Најновије

Банкама посао кренуо лошије након смањења плата и пензија

БЕОГРАД – Пад маса зарада, пензија и дознака вероватно су главни узроци што стопа раста штедње у банкама бележи тренд успоравања, изјавио је данас члан Извршног одбора Хипо Алпе Адриа банке у Србији, Оливер Клесингер, додајући да је приметно да грађани и у таквим условима ипак остављају новац "са стране".
Успорен раст штедње (Фото: internationaltradenews.com)

Успорен раст штедње (Фото: internationaltradenews.com)

"Није лако штедети у таквим условима, али грађани схватају да то може бити и повод да остављају новац "са стране" и да искористе услове које им банке нуде за полагање депозита", рекао је Клесингер за Танјуг. За првих осам месеци ове године, каже он, штедња становништва је порасла, иако је приметан улазак у привредну рецесију. Укупна штедња становништва Србије, додаје, до августа ове године износи 8,56 милијарди евра. Он је подсетио да грађани и даље доминантно штеде у девизама, па удео девизне у укупној штедњи износи чак 96 одсто. Да би се тренд преокренуо, Клесингер сматра да је потребно да, пре свега, дође до стабилизације курса динара у односу на евро, али и до пораста економских показатеља у земљи, попут раста производње. "Тада би грађани имали основ и поверење да штеде у динарима", оценио је он. Упитан како банке планирају да привлаче нове клијенте у традиционалној недељи штедње, одговара да су у понуди банака различити модели штедње који одговарају различитим потребама клијената.
Прочитајте још:Влада новим буџетом смањила подршку пољопривредиШтедња преко леђа сиромашних, директори заштићени!
"Ми ћемо, конкретно, клијентима поклонити полису осигурања домаћинства и пружити им додатне повољности комбиновањем каматне стопе на штедњу и попуста на премију мешовитог животног осигурања", рекао је Клесингер. Сви клијенти који ороче новац у Хипо банци у износу већем од 10.000 евра, на период од 12 и више месеци, уз могућност исплате камате унапред, на поклон ће добити полису осигурања домаћинства, објашњава саговорник Танјуга. Штедише које уговоре и полису животног осигурања, додаје, добиће и повољнију каматну стопу на штедњу. "Не само поводом предстојећег Светског дана штедње, већ и током целе године, Хипо банка својим штедишама нуди повољне услове за штедњу, без обзира да ли желе да штеде веће суме новца на дужи рок, или да издвајају мање износе од својих месечних примања", рекао је Клесингер. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА