Најновије

Сиријски борци стиглу као помоћ у одбрани Кобанеа

АНКАРА - Група од 150 бораца Слободне сиријске армије (ФСА) прешла је данас из Турске у Сирију како би се придружила курдским борцима у одбрани града Кобанеа од џихадиста Исламске државе, док су у Турску стигли курдски борци из Ирака, саопштили су локални турски званичници.
Појачање Курдима (Фото: Rudaw)

Појачање Курдима (Фото: Rudaw)

Званичник, који је желео да остане анониман, рекао је да су борци ФСА границу прешли током ноћи, пренео је АФП. Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону, потврдила је ову информацију, али је навела да се ради о 50 бораца. Прокурдска новинска агенција Фират је известила да су борци ФСА прешли границу у осам возила на граничном прелазу, Мурситпинар. У Турску је рано јутрос стигла група курдских бораца из Ирака, Пешмерги, на свом путу ка граду Кобанеу у Сирији. Очекује се да ће ирачки Курди, чији се долазак у Кобане очекује током дана, са собом донети већином противтенковско и противоклопно оружје, изјавио је копредседавајући Партије демократског јединства сиријских Курда Салех Мослем. Мослем је рекао да ће оружје помоћи борцима из Курдске народне одбране (YПГ) у одбрани града од екстремиста ИС, који у нападу на Кобане користе оклопна возила и тенкове, пренео је Ројтерс. Мисија 150 ирачких Курда уследила је пошто је званична Анкара пристала да дозволи прелазак Пешмергама у Сирију преко Турске, иако је турски премијер Ахмет Давутоглу у више наврата рекао да његова држава неће слати своје копнене снаге у Кобане. Након што их је испратило на хиљаде присталица који су махали заставама у курдској престоници Ирбилу, курдски борци су рано јутрос стигли на аеродром Санлиурфа на југоистоку Турске, пренео је АП. Аеродором су напустили аутобусима у пратњи турских снага безбедности, а у Кобане се очекује да ће ући преко граничног прелаза Мурситпинар. Давутоглу је за Би-Би-Си изјавио да је слање Пешмерги "једини начин да се помогне Кобанеу, пошто друге држава не желе да пошаљу копнену војску".
Прочитајте још:(ФОТО) Исламска држава одсекла главе тројици људи због увреде ислама!Американци врбују руске дипломате
Екстремисти ИС покренули су офанзиву на Кобане и околна сиријска села средином септембра, у којој је, према подацима активиста, погинуло више од 800 људи, а преко 200.000 пребегло преко границе у Турску. Сунитски екстремисти заузели су на десетине курдских села око Кобанеа и контролишу делове града. Коалиција предвођена САД извела је на десетине ваздушних удара на положаје екстремиста у и око Кобанеа, као подршка курским борцима који бране град. Турска влада види сиријске Курде који бране Кобане као групу лојалну оном што Анкара сматра огранком Радничке партије Курдистана (ПКК). ПКК је одговорна за 30-годишњу оружану борбу у Турској и САД и НАТО су је означиле као терористичку групу. Под притиском да предузме већу акцију против екстремиста ИС, са Запада, као и од Курда унутар Турске и Сирије, турска влада је пристала да пропусти борце да пређу преко њене територије. То је, међутим, дозволила само курдским борцима из Ирака са којима има добре односе, не онима из ПКК. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА