Најновије

Лекари штрајкују сваке среде

БЕОГРАД - Репрезентативни синдикати у здравству најавили су данас да ће око 100.000 њихових чланова ступити у штрајк 5. новембра и понављати га сваке среде, док влада не испуни њихове захтеве, међу којима је најважнији да се изузму из линералног смањења плата у јавном сектору.
Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

- Придржаваћемо се Уредбе о минимуму рада, то значи пуно радно време и пре после подне у дану протеста, али ће се збрињавати само хитни случајеви, акутна стања и повреде, рекао је на конференцији за новинаре председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Драган Цветић. Он је додао да ће, "поред хитних случајева, бити изузети и деца, млади, породиље, а све што није хитно мораће да сачека наредни дан". - Пре сваког једнодневног штрајка слаћемо најаву ресорном министарству и влади, са идејом да их сваке среде опомињемо и скрећемо пажњу на проблеме у здравству, изјавио је др Цветић. Говорећи о линералном смањењу плата у јавном сектору по стопи од 10 одсто, које је предвиђено Предлогом закона о привременом уређењу основица за обрачун и исплату плата, он је оценио да у сектору здравства то "није инвестиција у будућност, као што је најављено". - Штедња у здравству је инвестиција у даље осипање лекара и медицинских сестара, у повећање незадовољства пацијената и даље урушавање здравства", рекао је др Цветић.Истичући да су њихове плате међу најнижим у региону, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије др Зоран Савић је навео да се оне не обезбеђују из буџета, већ из средстава Репубичког фонда за здравствено осигурање."Ово је јединствена акција сва четири репрезентативна синдиката у здравству, који окупљају око 80 одсто запослених у овом сектору, са јединстеним захтевом да се иста мерила примене и за јавне службе и за јавна предузећа, рекао је он, подсећајући да просечна плата у здравству износи 44.000 динара, а у ЕПС-у 75.000 динара, што је више од плате лекара специјалисте. Говорећи о осталим разлозима незадовољства, председник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите "Независност" Зоран Илић је оценио да "увођење платних разреда никоме неће донети бољитак" и да, ако се већ примењује у јавним службама, тај систем треба да важи за цео јавни сектор, укључујући и јавна предузећа. Он је додао да синдикати траже што скорији почетак преговора о новом колективном уговору, како би био закључен до краја године. - Први пут су сва четири репрезентативна синдиката јединствена у захтевима и активностима, а слично је и са просветом јер се искристалисао став да се не може даље попуштати, рекао је председник Синдиката медицинских сестара и техничара Србије Драган Бисенић.
Прочитајте још:

Путин заврће гасну славину Србији?!

Доктори покрали три милиона евра!

Оцењујући да је "смањење плата кап која прелива чашу", он је рекао да репрезентативни синдикати неће ступати у генерални штрајк, али да имају најаве осталих синдиката у здравству да ће се њихови чланови придружити обуставама рада једном недељно. - Немамо други избор ако нема слуха за наше захтеве, поручили су представници синдиката. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА