Најновије

Истраживање: У Србији дрога „на изволте“

Млади су данас у значајној мери изложени дрогама, што повећава ризик од њихове злоупотребе. Чак две трећине познаје некога у свом непосредном окружењу ко конзумира наркотике, а више од половине, 52 одсто, било је директно понуђено неком од дрога.
Ценовник дроге (Фото: Твитер)

Ценовник дроге (Фото: Твитер)

То је показало истраживање Специјалне болнице „Вита“ урађено у октобру у Новом Саду на случајном узорку од 400 младих, старости од 15 до 30 година. Истовремено, 45 одсто њих зна где или од кога може да се набави дрога, док је 16 одсто имало искуство са неким од наркотика. - Доступност психоактивних суспстанци један је од највећих генератора ширења злоупотребе и проблема зависности - истиче Милан Влаисављевић, психолог и директор болнице „Вита“. - Млади су, нажалост, недовољно припремљени и информисани за ту врсту изазова током њиховог одрастања.
Прочитајте још:(ВИДЕО) УЖАС: Ево шта ИСИС ради са отетим женама
О томе сведочи податак из најновијег истраживања да чак 71 одсто дрогу дели на лаке и тешке, док 39 одсто има погрешну представу да је дрогу могуће узимати контролисано и у посебним приликама, без штетних последица. По Влаисављевићевим речима, такви ставови указују на недовољну критичност и дистанцирани однос према такозваним „лаким“ дрогама и у значајној мери повећавају ризике њихове злоупотребе. - Овакав приступ искључује проактиван однос младих према некоме ко је у проблему, јер се очекује да га он сам реши, што у већини случајева није реално - истиче Влаисављевић. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА