Најновије

Мистериозне летелице над француским нуклеарним централама

ЛИОН – Једну француску нуклеарну електрану је поново надлетала непозната летелица што је већ 19. пут од када је то почело 19. октобра, објављено је у суботу на сајту Централе Бужеј, у средишњем делу Француске.
Дрон (Фото: Vice.com)

Дрон (Фото: Vice.com)

„Особље које прати рад електране је открило илегално присуство летелице налик дрону”, пише у кратком саопштењу на сајту где се додаје да се то догодило још у четвртак, и да је мистериозна летелица тог дана централу надлетела четири пута. По речима управе, прелетање централе „није утицали на безбедност и рад објекта”. Нема помака ка разјашњењу мистерије прелета летелица, вероватно дронова - малих електричних хеликоптера на даљинско управљање, над нуклеарним електранама Француске која има други по величини потенцијал у свету за производњу струје у нуклеарним термо-централама - 58 реактора у 19 централа. Ти летови су подстакли дебату о безбедности.
Прочитајте још: Пет људи за које нећете веровати да су постојали (ФОТО)
Међународна организација за заштиту природе „Гринпис” која је од почетка негирала своју повезаност с тим летовима, у саопштењу је изразила забринутост због „немогућности државних служби да спрече прелете (који) представљају стварну претњу, посебно базенима у којима је ускладиштено потрошено (нуклеарно) гориво”. Неких дана, а тако је било и 31. октобра, мистериозних летова је истовремено било на пет места што даје основа за тврдњу да је то координирана акција појединаца чији су идентитет и мотиви загонетни. У Француској су законом забрањени летови у пречнику од пет километара од нуклеарних електрана и на мање од 1.000 метара висине око њих. Влада понавља да прелети дронова „не представљају никакву опасност” и да су централе „изграђене тако да издрже и земљотресе, а чак и пад авиона”. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА