Најновије

Хонг Конг: Демонстранти траже директне преговоре са Пекингом

ХОНГ КОНГ - Скоро 1.000 демонстраната, који захтевају измену регулативе за избор лидера Хонг Конга, марширало је данас до канцеларија кинеске владе у том граду, захтевајући директне разговоре са Пекингом о својим захтевима.
Хонг Конг - протести не јењавају! (Фото: hkmagazine.com)

Хонг Конг - протести не јењавају! (Фото: hkmagazine.com)

Демонстранти, међу којима има највише студената, налазе се од 28. септембра на улицама Хонг Конга и блокирају три главне раскрснице у азијској финансијској престоници. Скоро 1.000 демонстраната, који, како кажу, желе слободне изборе за првог човека Хонг Конга 2017, марширало је од парка у центру града до канцеларија кинеске владе. Поједини су у рукама држали жуте кишобране који су постали симбол демократског покрета, док су други узвикивали - Желимо истинску демократију! Распоређени полицајци су посматрали окупљене демонстранте који су на крају протеста везали жуте траке за капију на улазу у седиште кинеске владе. Демонстранти захтевају директан дијалог са Пекингом пошто разговори са локалном хонконшком влашћу нису дали никаквог резултата, наводи АФП. Локална власт је понудила демонстрантима да упуте извештај Пекингу у коме би се описали недавни догађаји, а предложила и оснивање комитета који би водио преговоре о даљим политичким реформама после 2017. године.
Прочитајте још:Украјинска армија може да се брани, али више не може да напада!Индија јача војску, тестирана нова балистичка ракета!
Учесници масовних демонстрација, међутим, нису прихватили ниједан предлог. Вође демонстрација планирају да отпутују у Пекинг како би извршили притисак на кинеске власти да пристану на директне разговоре мада, како наводи АФП, није познато да ли би им било дозвољено да путују. Кинески председник Сји Ђинпинг је у међуврему изразио подршку лидеру Хонг Конга Леунг Чун-јингу, чију оставку траже демонстранти. "Кина у потпуности подржава Ваше напоре за очување владавине права и социјалног реда", рекао је Сји Леунгу, који је допутовао на самит земаља АПЕК-а у Пекингу, а преносе кинески медији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА