Најновије

Дачић: Санкције Русији би биле самоубиство за Србију

БЕОГРАД- Министри спољних послова Мађарске и Србије - Петер Сијарто и Ивица Дачић - истакли су у Београду да је изградња гасовода Јужни ток важан пројекат за безбедно снабдевање региона енергентима, а оценили су и да њихове две земље никада нису имале боље односе.
Дачић: (Фото: ЈуТјуб)

Дачић: (Фото: ЈуТјуб)

„Сарадња Србије и Мађарске има значаја и у регионалном смислу, и има три интереса - мир у Средњој Европи, безбедно снабдевање енергентима и побољшање трговинско-економских веза“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у Палати Србија после састанка с Дачићем. Он је истакао важност безбедног снабдевања региона енергентима и као главни пројекат за то навео изградњу цевовода за руски природни гас, Јужног тока. „Пројекат Јужни ток је изложен критикама, али ми треба да га реализујемо јер он омогућава безбедно снабдевање гасом“, рекао је Сијарто. Сличан став исказао је и Дачић, који је рекао да је изградња Јужног тока у економском интересу Србије, како не би била „жртва“ украјинског конфликта.
Прочитајте још:Меркел: Ми смо против унилатералног признања ПалестинеБајден: Даћемо Украјини 20 милиона долара
„(Србија и Мађарска) заједнички инсистирају да ЕУ има исти третман према свим пројектима“, рекао је Дачић. Он је, иначе, поводом захтева ЕУ да се Београд прикључи санкцијама против Русије, нагласио да Србија не може да изврши економско самоубиство раскидањем односа са традиционалним партнерима. При том је додао: „Надам се да Србија неће бити у ситуацији да бира: Брисел или Москва“. Према његовим речима, санкције против Русије су једино у чему Србија није сагласна са Европском унијом. „Поглавље 31, које се тиче спољне политике, још није отворено. Али, независно од тога - Србија свима говори да има интерес за сарадњу са Русијом и традиционално пријатељство. Не може Србија извршити економско самоубиство и још при том ни од кога не добити никакву помоћ. Зашто бисмо ми то урадили?“. Извор: Бета, Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА